Tuoksuköynnös

Tuoksuköynnös

Stephanotis floribunda

Tuoksuköynnöksellä on kauniit, kiiltävät, tummanvihreät lehdet. Tuoksuköynnöksen putkimaiset valkoiset kukat kasvavat n. kymmenen kappaleen terttuihin ja tuoksuvat voimakkaasti. Tuoksuköynnös tarvitsee tukea kasvaessaan. Se voi myös kietoutua lähellä kasvavien kasvien ympärille, joten kasvua ohjaava tukisäleikkö tai -keppi on tarpeen.

Kasvuolosuhteet

Tuoksuköynnös vaatii kukkiakseen paljon valoa. Se viihtyy eteläikkunalla, kunhan ei joudu olemaan suorassa auringonpaahteessa. Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta kukinnan onnistumisen vuoksi se kannattaa sijoittaa viileämpään ja valoisaan paikkaan talveksi. Kasvia kannattaa sumuttaa, jos huoneilma on kuivaa.

Kastelu ja lannoitus

Kasvukaudella tuoksuköynnökselle annetaan reilusti vettä. Lannoitetta, kuten Substral Kasviravinnetta annetaan viikoittain tai vaihtoehtoisesti ruukkuun voi laittaa kukkiville kasveille tarkoitettuja kasviravinnepuikkoja. Mullan annetaan kuitenkin kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Liiallinen mullan kuivuminen voi aiheuttaa nuppujen varisemisen.

Talvella vettä annetaan vain sen verran, ettei multa kuivu kokonaan.

Vinkkejä

Kasvia lisätään latvapistokkaista. Tuoksuköynnöstä voi typistää kasvupisteistä tuuheuden aikaansaamiseksi. Liikaa ei kannata leikata, sillä kukat kehittyvät edellisvuonna kasvaneisiin versonosiin.

Tuoksuköynnös voi pudottaa lehtensä kasvuolojen äkillisestä muutoksesta, kuten kylmästä vedosta tai mullan liiallisesta kosteudesta johtuen. Älä kuitenkaan heitä kasvia pois, vaan sumuta kasvia, anna mullan kuivahtaa ja odota, että uudet versot alkavat kasvamaan.

Substral suosittelee