Substralin historia

Substral on ollut olemassa jo 70 vuotta. Substral on tarjonnut innostumisen ja onnistumisen elämyksiä viherpeukaloille pitkään ja moni muistaa mainoslauseen ”Rakkautta ja Substralia” jo lapsuudesta. Substralin kasviravinteen syntytarina on mielenkiintoinen ja ehkä monille tuntematon.

Idea Substralista syntyi toisella puolella maapalloa toisen maailmansodan aikaan

Monet amerikkalaiset olivat sotimassa, eivätkä siksi voineet viljellä omia maitaan. Amerikkalaiset päättivät aloittaa viljelemisen siellä minne olivat sijoittuneet: ravintoa piti saada. Hyvää viljelysmaata oli vaikea löytää, siksi amerikkalaiset päättivät yrittää kasvattaa sadon erämaan vaikeissa olosuhteissa. He kehittivät erityisen ravinteen näihin hedelmättömiin oloihin. Ravinne toimi ja tieto siitä levisi nopeasti.

Myös tanskalainen Hans Smith kuuli tästä ihmeravinteesta. Hän oli mainosmies, jolla ei ollut tietämystä kasviravinteista, mutta hän näki tuotteen potentiaalisuuden. Hän matkusti Atlantin yli puolelle nähdäkseen tuotteen. Hans Smith oli jo pitkään uskonut, että jokainen saa elämässään yhden mahdollisuuden tehdä jotain suurta, ja hän ei aikonut menettää omaa mahdollisuuttaan. Ravinne osoittautui Hans Smithin mahdollisuudeksi.

Matka USA:an kantoi hedelmää ja Smith palasi kotiin ravinneresepti taskussaan. Kotona Tanskassa Smith kääntyi Kuninkaallisessa eläinlääketiede- ja Maatalouskorkeakoulussa työskentelevän vanhan ystävänsä professori Detlef Müllerin puoleen. Yhdessä he lähtivät kehittämään ravinnetta viherkasveille sopivaksi. Kehitystyö ei sujunut ongelmitta. Ravinteesta tuli sakkaista ja kestikin muutaman vuoden ennen kuin koostumuksesta saatiin oikeanlainen.

Valmis ravinne sai nimen Substral latinalaisesta sanonnasta ”Säteen alla

Forumin puutarhanäyttelyssä 1953 Substral oli ensimmäistä kertaa esillä. Hans Smith oli varma, että hänen onnensa jatkuisi, mutta Substralista ei tullut suurta menestystä. Smith ei kuitenkaan lannistunut. Hän lanseerasi massiivisen mainoskampanjan. Kampanjasta tuli menestys, ja kohta Substral kuului jokaiseen tanskalaiseen kotiin.

Hans Smith syntyi vuonna 1921 ja kasvoi köyhissä oloissa Kööpenhaminassa. 13 vuoden ikäisenä hän sairastui polioon ja joutui sairaalahoitoon puoleksi vuodeksi. Hans Smith vihasi köyhyyttä ja kovia kasvuolojaan, ja hän unelmoi suurista rikkauksista ja luksuksesta. Kiitos oivallisen ravinteen ja sen laajan käyttäjäkunnan, hänen unelmansa toteutuivat. Hän ansaitsi miljoonia ja piti lapsuudesta tutun köyhyyden loitolla. Hän avioitui 25 vuotta nuoremman Carlyn kanssa, ajoi Rolls-Roycella, hankki ylelliset talot Beverly Hillsistä ja Monte Carlosta. Vuonna 1977 Hans Smith irtautui Substralista nauttiakseen elämästä.

Puutarhaansa rakastavalle ja kasveja harrastavalle viherpeukalolle kasvun ihmeet ja niiden tarjoama kauneus ovat suuri rikkauden lähde. Kesäkukkien, tomaattien tai vaikkapa fiikuksen kasvattaminen tuottavat iloa ja sisältöä arkeen ja juhlaan. Kaunis arki on luksusta, ja jatkuvuuden salaisuus on rakkaudessa.