Usein kysyttyjä kysymyksiä

Askarruttaako jokin asia Substral-tuotteissa tai niiden käytössä? Kokosimme alle listan tavallisimmista kysymyksistä, joita saamme kuluttajapalveluumme.

Mikäli näistä ei ollut apua ongelmaan, ota meihin yhteyttä:

Mille kasveille voin käyttää Substral kasviravinteita?

Substral-kasviravinteet sopivat useimmille kukille ja viherkasveille sekä pihan ja puutarhan kasveille. Tuotteiden etiketeissä on kerrottu lannoitteiden annosteluohjeet yleisimpien kasvien osalta. Kasvikohtaiset lannoitussuositukset kannattaa tarkistaa kasvien hoito-ohjeista tai Substralin Kasvioppaasta.

Miten annostelen Substral Kasviravinnenestettä?

Jokaisesta Substral-kasviravinnenestepullosta löytyy sekä käyttö- että laimennusohje. Ohjeet ovat aina takaetiketissä ja pienimmän koon pulloissa (250ml) ne löytyvät takaetiketin sisäpuolelta, jonka saa esiin avaamalla etiketti oikeasta alakulmasta ohjeen mukaan.

Substral Kasviravinnenesteen käyttö- ja laimennusohjeet voit lukea myös täältä.

Voinko käyttää Substralia syötäville kasveille?

Kasviravinteita voi käyttää kaikille syötäville kasveille, mutta suosittelemme käyttämään syötäville kasveille niille tarkoitettuja lannoitteita. Syötäville kasveille tarkoitetuissa ravinteissa (mm. Substral Think Eco-sarja ja osa Osmocote-lannoitteista) vaikutetaan usein myös koostumukseen ja siksi ne ovat syötäville kasveille parhaimpia.

Substral-kasviravinteiden käyttö syötäville kasveille ei aiheuta haittaa tai vaaraa kasville tai sen syöjälle; kuitenkin kasviravinteet on räätälöity siten, että ne parantavat kasvin elinvoimaa ja ulkonäköä.

Miten annostelen Substralin orkidearavinteita? Voinko käyttää Orkidea-tuotteita muille kasveille?

Orkidea-tuotteet ovat räätälöityjä juuri näiden kasvien hoitoon, eikä niitä suositella käytettäväksi muiden kasvien kanssa. Ravinteiden yliannostus voi käydä kasvin kohtaloksi. Tarkempaa tietoa orkideatuotteiden käytöstä löydät täältä.

Mitkä ovat Substral ravinteiden vaikuttavat aineet?

Mikä Substral-tuotteissa saa kasvit kukkimaan, kukoistamaan ja voimaan hyvin ja miksi ravinteita tulee käyttää? Eri kasveilla on sekä samoja että erilaisia tarpeita ja tämän takia esimerkiksi kukkiville kasveille on olemassa erilainen neste kuin viherkasveille. Tarkempaa tietoa tarvittavista ravinteista sekä hivenaineista löydät täältä.

Voinko käyttää Substralia altakastelussa?

Substral-kasviravinnenesteitä voi käyttää altakasteltaviin ruukkuihin kasteluveteen sekoitettuina. Ravinteen laimennusohjeen löydät tuotteen tietojen alta. Voit lukea annosteluohjeet myös tästä.

Veden loputtua altakasteluruukusta anna mullan kuivahtaa muutaman päivän ajan ennen uutta täyttöä ja muista kastella altakasteluruukussa olevaa kasvia ajoittain myös päältäpäin.

Sopivatko Substralin tuotteet vesiviljelyyn?

Substral-kasviravinnenesteet sopivat hyvin vesiviljelyyn, jolloin ravinteille on samanlainen tarve kuin normaalissa kasvin kasvattamisessa. Vesiviljelyohjeita ja ravitsemistietoa löydät täältä.

Kuinka kauan Substral kasviravinteet säilyvät? Miten varastoin ne oikein?

Substral-kasviravinteissa ei ole mainittu ’parasta ennen’ -päiväystä, sillä tuotteet eivät ole helposti pilaantuvia ja säilyvyys on monivuotista. Vanhaksi mennyt kasviravinne ei vahingoita kasvia, sen teho vain on kadonnut.

Substral-kasviravinteita tulee säilyttää viileässä tai huoneen lämpöisessä paikassa, valolta suojattuna; näin ne säilyvät käyttökelpoisina useamman vuoden. Itse tuote ei pakkasesta vahingoitu, mutta pakkaus saattaa jäätymisen seurauksena rikkoutua.

Kun tahdot eroon kasviravinteesta Suomessa, tulee sinun etsiä käsiisi lähin vaarallisten aineiden (ent. ongelmajäte) piste. Kasviravinteita ei saa päästää vesistöihin. Kierrätyksessä sinua auttaa oman alueesi ympäristöpalvelujen tarjoaja.

Mistä voin ostaa Substral tuotteita?

Substral-tuotteiden saatavuus on myymäläkohtaista, joten nopein keino selvittää, löytyykö haluamaasi tuotetta on soittaa suoraan kauppaan tai kysyä tuotetta info-pisteeltä. Substral-tuotteet löytyvät hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.

Jos sinulla kuitenkin on aikaa odottaa, selvittää kuluttajapalvelumme mielellään kotikuntasi myyntipisteet mahdollisuuksien puitteissa. Voit olla meihin yhteydessä tästä.

Mitä teen, jos Substral ravinnetta joutuu suuhun?

Jos kasviravinnetta joutuu suuhun, tulee suu huuhdella runsaalla vedellä välittömästi. Tuotteen nieleminen ei aiheuta välitöntä vaaraa eikä tarvetta ottaa yhteyttä lääkäriin tai myrkytyskeskukseen. Jos nielemisestä aiheutuu oireita, on lääkärille kuitenkin syytä aina lähteä ja mukaan ottaa tuote tai sen etiketti.

Miksi Substral ravinnepuikoissa on ureaformaldehydia? Onko se vaarallista ympäristölle?

Ureaformaldehydi on eräänlainen typpiketju, joka hajoaa maaperässä/kukkamullassa ja vapauttaa kasvin käyttöön typpeä, ammoniakkia ja nitraattia tasaisesti noin 2 kuuden ajan. Se on yksi monista tekniikoista, jotka on kehitetty kestävien lannoitteiden luomiseksi.

Ureaformaldehydia käytetään monissa EU:n hyväksymissä kiinteissä kasviravinteissa, joilla on pitkäaikainen vaikutus. Se ei ole haitallista ihmisille eikä eläimille, ja sitä voi käyttää myös syötävien kasvien lannoittamiseen.

Ravinnepuikoissa olevalla ureaformaldehydilla ei ole mitään tekemistä myrkyllisen formaldehydin kanssa. Aineen toinen nimitys on metyleeniurea, mutta EU:n kasviravinteita koskevien asetusten mukaan meidän tulee pakkausteksteissä käyttää nimitystä ureaformaldehydi.