Palmuvehka

Palmuvehka

Zamioculcas zamiifolia

Palmuvehka eli zamioculcas on alkujaan Itä-Afrikkalainen kiiltävälehtinen, helppohoitoinen ja näyttävä huonekasvi, joka on vasta viime vuosina vakiinnuttanut asemansa monenlaisissa sisustuksissa. Kasvi on lievästi myrkyllinen, aiheuttaen mahdollisesti paikallisia iho-oireita. Kasvi tunnetaan myös nimellä tikapuukukka tai leidipalmu.

Palmuvehkan kukinto on vehkakasveille tyypillinen. Kasvi kukkii harvoin. Palmuvehkan lehdykät kasvavat pystyasennossa tanakoiksi ja kookkaiksi ja niistä kasvaa pareittain puikeita jäykkiä lehtiä.

Kasvuolosuhteet

Tämä viherkasvi on omiaan sopeutumaan melkein mihin olosuhteisiin tahansa. Se sietää varjoa, kuumuutta, kuivuutta, ja sen voi sijoitta jopa ikkunattomaan eteistilaan. Kesällä palmuvehka viihtyy hyvin myös ulkona.

Kastelu ja lannoitus

Palmuvehka ei pahastu vaikka kastelu unohtuisi kuukaudeksikin. Mikäli vanhemmat lehdet kellastuvat, kasvi saattaa kärsiä liiasta kastelusta.

Noin kerran kahdessa viikossa Substral Kasviravinteella tai vaihtoehtoisesti voi lisätä kerran kahdessa kuukaudessa Substral Kasviravinnepuikoja viherkasveille. Lepokaudella ei kannata lannoittaa ollenkaan. Multa kasville kannattaa vaihtaa noin kerran vuodessa.

Vinkkejä

Valossa kasvi kasvaa nopeammin ja varjossa sen lehdistä tulee tummemman vihreät, mutta hengissä kasvi siis selviää kummastakin. Kuolleet lehdet kannattaa poistaa sitä mukaan kun niitä tulee leikkaamalla ne tyveä myöten poikki.

Substral suosittelee