Lyyraviikuna
Ficus lyrataLyyraviikuna on kotoisin Länsi- ja Keski-Afrikasta ja se kasvaa ajan myötä pieneksi puuksi. Korkeutta se voi saavuttaa jopa 3 metriä. Suuret, pituudeltaan jopa 47 cm lehdet ovat tummanvihreitä ja kiiltäviä. Leveyttä huonekasville voikin muodostua noin 2-3 metriä.
Monet ficukset kasvavat ajan kanssa liian isoiksi sisätiloihin, ja niitä täytyy lyhentää. Jos kasvia halutaan leikata, tehdään se lopputalvella tai alkukeväällä.
Ficus lajin edustajista yli 800 tunnetaan huonekasveina. Niistä suosituimpia ovat suurilehtinen Kumiviikuna (Ficus elastica) ja siro Limoviikuna (Ficus benjamina) , jolla on pienet lehdet, pensasmainen kasvu ja vanhempana taipuvat, roikkuvat oksat.
Otollisissa kasvuolosuhteissa lyyraviikuna tuottaa hedelmiä. Ne tulevat joko yksittäin tai pareittain ja muuttuvat raaoista tummanvihreistä valkokuvioisiksi kypsyessään.
Kasvuolosuhteet
Viikunat viihtyvät paikassa, jossa valoisuus on valoisasta puolivarjoisaan eikä se saa suoraa auringonvaloa. Viikunalajien yksilöt pärjäävät kesän yli ulkonakin, kunhan saavat olla rauhaisalla, suojatulla paikalla, jonne aurinko ei paista.
Talvella kasvupaikan lämpötilan tulee pysyä 16-18ºC välillä, tavallinen huonelämpötila on niille riittävä.
Kastelu ja lannoitus
Multa on hyvä pitää koko vuoden kosteana, mutta talvikuukausina kastelua voi vähentää, kunhan multa ei pääse kuivumaan kokonaan.
Kasteluveteen lisätään keväällä ja alkukesästä Substral kasviravinnetta. Lannoitukseen sopivat myös viherkasveille tarkoitetut Substral Kasviravinnepuikot kerran kahdessa kuukaudessa vaihdettuna.
Vinkkejä
Kasvin lisääminen tapahtuu ottamalla siitä keväällä tai kesällä pistokkaita. Juurruta pistokkaat kylvömultaan.
Lehtilaikut sekä lehtien putoaminen tai muu kellastuminen johtuvat usein hoitovirheistä, kuten ongelmista kasvupaikan suhteen. Esimerkiksi valonpuute, liika märkyys tai kuivuus sekä kylmä ilma tai suuret lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa yo. oireita.
Monet viikunalajit reagoivat herkästi torjunta-aineisiin, joten ennen käytön aloittamista on hyvä ensin testata pienellä määrällä.