Traakkipuu

Traakkipuu

Dracaena-laji

Traakkipuun tunnistaa sen pitkistä ja kapeista, joillain lajikkeilla kaksi värisistä lehdistään. Traakkipuu tunnetaan myös lohikäärmepuu nimellä, johtuen sen erittämästä punertavasta pihkasta, jota on kansankielellä kutsuttu lohikäärmeen vereksi.

Kotioloissaan trooppisessa ja subtrooppisessa Afrikassa ja Aasiassa traakkipuut voivat kasvaa kolmesta metristä jopa 20 metriä korkeiksi pensaiksi. Sen lehdet seisovat pitkinä pystyssä ja suorina tai kaislamaisesti alaspäin kaarella, kapeina ja peitsimäisinä. Lehdet ovat puhtaan vihreän värisiä tai kirjavia, riippuen lajikkeesta.

Traakkipuu sekoitetaan usein verililjapuuhun. Ne erottaa parhaiten juurakosta. Traakkipuun juuret ovat oranssin keltaiset ja sileät, kun taas verililjapuun valkoiset ja nujiamaisessa ryppäässä.

Kasvuolosuhteet

Erityisesti kirjavalehtiset traakkipuut viihtyvät valoisalla paikalla, sillä muutoin niiden lehdet menettävät kirjavuutensa. Muussa tapauksessa puolivarjoisalla paikalla, ilman suoraa auringonvaloa.

Traakkipuu tarvitsee myös tilavan kasvupaikan, jotta sen alimmat lehdet saavat vapaasti levittäytyä ulospäin. Liian ahtaassa paikassa ne kuolevat.

Liian kuivassa ilmassa lehdet saattavat alkaa roikkua ja ruskistua kärjistä.

Kesällä traakkipuu pärjää myös ulkona. Kylmää alustaa, eikä kylmää vetoa kasvi ei kestä hyvin. Pidettävä vuoden ympäri 18-25ºC lämpötilassa.

Kastelu ja lannoitus

Traakkipuun multa on hyvä pitää tasaisen kosteana, mutta ei märkänä varsinkaan kylmemmällä paikalla. Lannoita säännöllisesti lisäämällä kasteluveteen kerran viikossa Substral kasviravinnetta. Lannoituksen voi talvikuukausina lokakuusta helmikuuhun vähentää kahteen kertaan kuukaudessa.

Pidempiaikaiseen lannoitukseen sopivat viherkasveille tarkoitetut Substral Kasviravinnepuikot kerran kahdessa kuukaudessa vaihdettuna. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi vähentää puoleen.

Vinkkejä

Traakkipuut eivät kestä lehtikiiltospraytä!

Lehdenkärkien ruskeus johtuu kuivuudesta. Herkemmillä kirjavalehtisillä lajikkeilla se saattaa johtua myös pelkästä vedosta.
Vaihda nuorelle traakkipuulle isompi ruukku vuosittain kunnes se täyttää 4 vuotta.

Kuivaa jukkapalmun ja traakkipuun lehtisuppilot kastelun jälkeen. Seisova vesi tukahduttaa uudet, pehmeät lehdet.

Substral suosittelee