Muratti

Muratti

Hedera helix, Araliaceae

(Euroopan)Muratti on monikäyttöinen viherkasvi. Muratti kasvaa luonnonvaraisena lähes koko Euroopassa ja on erinomainen ulkokasvi myös Suomen kesään. Se viihtyy sekä sisäkukkana, että ulkoistutuksissa. Muratti on köynnöskasvi, josta voi kasvattaa näyttävän amppelin tai tuetun ruukkukukan; se kasvaa 1-20 metriä pitkäksi. Yleinen tapa on asettaa ruukkuun köynnöstuki ja kasvattaa muratin versot renkaaksi ruukun päälle. Kaikilla murattilajeilla ja -lajikkeilla lehdet ovat kiiltäviä ja nahkamaisia, monilla enemmän tai vähemmän kolmikulmaisia tai sormihalkoisia, jopa ryppyisiä.

Kasvuolosuhteet

Muratti viihtyy viileässä huoneessa. Suomessa se ei yleensä kestä talvea, mutta hyvä lumisuoja saattaa auttaa sitä menestymään matalana kasvina ulkonakin.

Kastelu ja lannoitus

Huolehdi riittävästä kastelusta. Etenkin kasvukaudella älä päästä kasvualustaa kuivumaan. Lannoita kasvukaudella kerran viikossa ja lepokaudella kahden viikon välein.

Vinkkejä

Valonpuutteen vuoksi liian pitkiksi ja harvalehtisiksi kasvaneet varret kannattaa karsia.

Näyttäviä ulkoistutuksia saat istuttamalla ulkoruukkuun esimerkiksi pelargoniaa, daaliaa, samettikukkaa tai tulilatvaa ja reunustamalla ruukun muratilla. Muratti kasvaa kauniisti pituutta ruukun reunojen yli ja antaa istutukselle rehevyyttä. Muratti sopii myös reunustamaan parvekelaatikon reunoja tai kukkalaatikoita.

Substral suosittelee