Morsiuskello

Morsiuskello

Campanula isophylla

Campanula isophylla on yksi harvoista kellolajeista, jotka ovat herkkiä pakkaselle. Kesällä ne kehittyvät kukkatäyteisiksi ruukkukasveiksi. Morsiuskello (tunnetaan myös nimellä morsiushuntu) kukkii sinisiä, neljän sentin kokoisia kukkia koko kasvukauden ja se vaikuttaa tiheän karvapeitteensä vuoksi harmaanvihreältä tai jopa valkealta. Morsiuskellon lehdet ovat miltein pyöreitä, isohampaisia ja vaaleanvihreitä.

Kylmemmissä tiloissa se sopii myös istutettavaksi ikkuna-amppeliin. Sen erittämä maitomainen neste, jota valuu murtumista ja katkenneista oksista ei ole myrkyllistä. Morsiuskello selviää talven yli hyvin ja kukkii pirteästi vuodesta toiseen. Morsiuskello on kotoisin Italiasta, Ligurian alueelta ja se on yksivuotinen.

Kasvuolosuhteet

Valoisa, aurinkoinen, kostea ja viileä. Talvella ei yli 15ºC:n lämpötilaan. Suora keskipäivänaurinko pitäisi estää. Keväällä ostettu kasvi ehtii kukkia puolen vuoden ajan, kunnes se on pakko hävittää, sillä morsiuskello ei talvehdi keskuslämmityshuoneessa.

Kastelu ja lannoitus

Morsiuskello vaatii paljon kastelua ja sitä ei saa päästää kuivumaan. Kuumina päivinä lehtiä kannattaa suihkuttaa vedellä.

Huhtikuusta syyskuuhun kasteluveteen voi lisätä kerran viikossa Substral Kasviravinnetta. Lokakuusta maaliskuuhun vain kahdesti kuukaudessa.

Pitkäaikaiseen ravitsemiseen: Substral Ravinnepuikot kukkiville kasveille kerran kahdessa kuukaudessa vaihdettuna. Lokakuusta helmikuuhun puikon voi vaihtaa puolet harvemmin tai siirtyä nestemäiseen kasviravinteeseen.

Vinkkejä

Liian kuiva ilma, tai liian korkea lämpötila talvella altistaa morsiuskellon vihannespunkeille.

Substral suosittelee