Kultaköynnös

Kultaköynnös

Epipremnum aureum, Araceae

Kultaköynnös on tyypillinen vehkakasvi, joka on kotoisin Tyynenmeren saarilta. Luontaisissa kasvupaikoissaan se kiipeilee puiden rungoilla ja oksistoissa ja voi saavuttaa kymmenien metrien pituuden. Sydämen muotoiset, erikokoiset lehdet vaihtelevine kultaisine värilaikkuineen kehittyvät parhaiten riittävässä valossa, muutoin lehdet saavat rusehtavanvihreän sävyn. Kultaköynnös soveltuu sekä roikkuvaksi kasviksi, että kiipeäväksi köynnökseksi, niin kuin se kotisijoillaan elää.

Kasvuolosuhteet

Lämmin, puolivarjoisasta varjoisaan. Huom! Liian hämärällä paikalla lehdet jäävät pieniksi ja vähemmän vihreiksi. Kultaköynnös viihtyy huoneenlämmössä ja kosteassa vuodenympäri.

Kastelu ja lannoitus

Kultaköynnös tulee pitää jatkuvasti hieman kosteana.

Kasvipuuta on hyvä lannoittaa viikoittain Substral kasviravinteella. Talvikuukausina, lokakuusta helmikuuhun, tarvitsee kultaköynnöstä lannoittaa vain kahdesti kuukaudessa.

Käteväksi pidempiaikaiseksi lannoitusmenetelmäksi suositellaan Substral Kasviravinnepuikkoja viherkasveille joka toinen kuukausi. Lokakuusta helmikuuhun tulee annostelu harventaa puoleen tai siirtyä nestemäiseen lannoitteeseen

Vinkkejä

Liian kostealla ja hämärällä paikalla kultaköynnös on altis juurien mätänemiselle, joka voi johtaa lehtien putoamiseen.

Substral suosittelee