Tarhadaalia

Tarhadaalia

Dahlia x hortensis

Tarhadaaliat ovat pienikokoisia risteymiä ja ne sopivat hyvin tuomaan väriä kodin sisätiloihin ja viherhuoneisiin. Näitä muotoja on helppo kasvattaa ja ne kukkivat runsaasti pitkin vuotta. Tarhadaaliat ovat tiiviskasvuisia ja siistin näköisiä ja niiden rehevä lehdistö on lajikkeesta riippuen keskivihreä tai pronssiin vivahtava. Kerrannaisten kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyihin. Suprise-lajikkeilla on terälehdissä pohjaväristä poikkeavan värisiä täpliä, laikkuja ja juovia. Tarhadaaliat jaetaan kukinnon mukaan ryhmiin: anemone- eli vuokkodaalia, koriste-, pioni-, pallo-, pompon-, kaulus-, kesä-, kaktus-, lumme- ja mignondaalioihin. Tarhadaalia tunnetaan myös nimillä syyshehku ja joriini.

Kasvuolosuhteet

Jotkut lajikkeet tarvitsevat tuennan. Tarhadaalian on hyvin hallanarka. Matalat lajikkeet voi istuttaa myös ruukkuihin, korkeat sopivat kukkaryhmiin.

Kastelu ja lannoitus

Tarhadaalian multa pidetään jatkuvasti kosteana. Kukinta-aikana lannoitusta tehdään kahden viikon välein. Lannoittamiseen sopii hyvin veteen sekoitettava Substral Kasviravinneneste.

Vinkkejä

Kasvi haarautuu tyveltään paremmin ja siitä tulee vahvempi kun yhdestä tai kahdesta nuoresta versosta nipistetään kärki pois. Keväällä tarhadaaliasta voi ottaa latvapistokkaita, jotka juurrutetaan 20-23 asteessa.

Substral suosittelee