Hortensia

Hortensia

Hydrangea macrophylla

Hortensie macrophylla, jonka ryhmään ruukkuhortensiakin kuuluu, kasvaa yhdestä kolmeen metriä korkeaksi pensaaksi, johon muodostuu pallon tai sateenvarjon mallisia, valkoisia, punaisia, vaaleanpunaisia tai sinisiä kukkaryppäitä kesä-, heinäkuun aikaan. Happamassa maassa vaaleanpunaiset kukat muuttuvat sinisiksi. Hortensioita on yli 90 eri lajia Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian subtrooppisilla alueilla. Niitä pidetään usein vain ruukkukasveina, mutta sopivissa ilmastollisissa oloissa ne voivat kukoistaa puutarhassa vuosikymmenien ajan.

Kasvuolosuhteet

Valoisasta puolivarjoisaan, viileä paikka ilman täyttä auringonvaloa. Talvehtiminen yli 10ºC lämpötilassa hallatta, valoisassa tai pimeässä.

Kastelu ja lannoitus

Keväästä syksyyn kastelun tulee olla runsasta. Juurakko ei saa päästä kuivumaan. Vain vähäkalkkista, huoneenlämpöistä kasteluvettä. Lepokautena hortensiaa tarvitsee kastella vain niin usein, että multa pysyy hieman kosteana.

Kasteluveteen voi kukinnan aikaan lisätä Substral Kesäkukkaravinnetta kerran kahdessa viikossa. Lepoaikaan lannoitusta ei tarvita.

Vinkkejä

Koska kukinnan väri riippuu maan happamuudesta, voi esim. sinisen värin edistämiseksi maahan ennen istuttamista lisätä maanparannusainetta. Ne antavat happamien olosuhteiden säilyä maassa, jolloin maan omat alumiinit vapautuvat. Tämä johtaa kasvin muodostamaan sinisiä kukkia.

Ylimääräiset, kylmettyneet  tai kuihtuneet osat voi leikata pois maanrajasta.

Substral suosittelee