Orvokki

Orvokki

Viola

Orvokit ovat orvokkikasveihin kuuluva kasvisuku, johon kuuluu 400-500 lajia. Useimmat lajit elävät pohjoisella pallonpuoliskolla. Orvokille ominainen väri on violetti (joskin kukkaa saa usean muunkin värisenä) ja ranskan kielessä sana violette tarkoittaakin orvokkia.

Orvokin kukka muodostuu tyypillisesti epäsymmetrisistä, viisiterälehtisistä kukista, joista yksi iso terälehti osoittaa alaspäin ja loput neljä ovat pareittain symmetrisesti sen yläpuolella. Joillakin monivuotisilla lajeilla kuten lehto-orvokilla on myös avautumattomia, umpisiittoisia kukkia. Orvokin lehdet ovat tyypillisesti sydämenmuotoisia.

Kasvuolosuhteet

Orvokille paras kasvuympäristö määräytyy lajin mukaan, mutta useimmille kelpaa kostea ja varjoinen paikka, kuten puiden ja pensaiden läheisyys sekä parvekelaatikot. Parhaimmillaan orvokki on laajoissa ryhmäistutuksissa. Orvokki on yksi kevään ensimmäisistä istutettavista (toukokuu) kesäkukista, sillä se kestää jopa alle viiden asteen halloja.

Kastelu ja lannoitus

Mitä helteisempi ilma, sitä enemmän orvokki tarvitsee vettä ja lannoitetta. Jatkuvaa märkyyttä tulee kuitenkin välttää, sillä se tuhoaa helposti kasvin juuriston.

Kasvukaudella orvokkia voi lannoittaa Substral kesäkukkaravinteella. Kätevä lannoitusmenetelmä ovat myös kukkiville kasveille tarkoitetut Substral ravinnepuikot.

Vinkkejä

Jos orvokin kasvusto pääsee venähtämään pitkäksi, voi sitä uudistaa leikkaamalla. Kuihtuneet kukat on hyvä poistaa siementen muodostumisen ehkäisemiseksi.

Substral suosittelee