Pelargonia

Pelargonia

Pelargonium Zonale –risteymät

Pelargonia on kotoisin Etelä-Afrikasta, josta se tuotiin Eurooppaa 1700-luvulla. Nykyään helppohoitoinen  pelargoni on suosituimpia ruukkukasveja ja erilaisia lajikkeita löytyy tuhansia. Pelargoni on näyttävä yksinään huonekasvina tai kesäkukkana ulkosalla. Upeasti laskeutuvat riippupelargonit sopivat hyvin amppeleihin tai parvekelaatikoihin. Ryhmäistutuksiin sopivia kasveja pelargonien kanssa ovat lobeliat ja tuoksupielukset.

Kasvuolosuhteet

Pelargoni viihtyy parhaiten aurinkoisella, suojaisella paikalla. Pelargoni kestää kohtuullisesti myös sadetta, mutta parhaiten ne viihtyvät sateen suojassa kuisteilla, terasseilla ja parvekkeilla. Helppohoitoinen pelargoni kestää jonkin verran kuivuutta ja elää vähälläkin hoidolla. Kuihtuneet kukinnot ja lehdet on helppo irrottaa käsin taittamalla.

Kastelu ja lannoitus

Kukinnan ja rehevyyden kannalta säännöllinen lannoitus ja kastelu on tärkeää. Älä kuitenkaan kastele liikaa, vaan anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lannoitukseen sopivat pitkäkestoiset lannoitepuikot, kuten Substral Kasviravinnepuikot kukkiville kasveille tai kasteluveteen annosteltava Kesäkukkaravinne.

Vinkkejä

Syksyllä kasvukauden lopulla lannoitusta voi vähentää. Pelargonit voi nostaa sisälle ennen pakkasia. Talvella ne viihtyvät viileässä, n. 5-10 C lämmössä ja valoisassa paikassa. Kastelu on niukkaa, mutta on hyvä huolehtia, ettei juurakko pääse kuivumaan.

Substral suosittelee