Lobelia

Lobelia

Lobelia erinus

Luonnonvaraisena kasvavaa Lobeliaa löytää lämpimämmissä osissa maailmaa sekä trooppisilla alueilla. Luonnossa siitä esiintyy paljon eri muunnoksia; sekä puita että pensaita, yksi- että monivuotisia kasveja. Eurooppalaisissa puutarhoissa on ainoastaan yksivuotista lobeliaa.

Lobelia eli sinielvikki on hyvin runsaskukkainen, tiheäkasvuinen ja kestävä perusryhmäkasvi. Lobelia-lajikkeet kukkivat sinisen, valkoisen ja lilan sävyisinä ja n. 1cm levyisinä. Nykyisin on jalostettu myöskin kerrottukukkainen taivaansininen lobelialajike. Lobelia on erittäin suosittu kasvi eikä ihme, sillä harva laji on yhtä monikäyttöinen ja helppohoitoinen kuin lobelia.

Tiesitkö: Lobelia-suku on saanut nimensä 1849 kuolleen belgialais-englantilaisen kasvitieteilijän Mattias L´Obelin mukaan. Suomessa lobeliaa tiedetään viljellyn Frugårdin kartanossa 1700-luvun puolivälissä.

Kasvuolosuhteet

Lobelia viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Kukinta alkaa kesäkuussa ja jatkuu hallan tuloon. Kasvupaikalla on hyvä olla ravinteikas, tasaisen kostea multa.

Kastelu ja lannoitus

Lobelia vaatii säännöllistä kastelua. Kasteluveteen voi kukinnan aikaan lisätä Substral Kesäkukkaravinnetta kerran viikossa. Lisäravinnon ansiosta kasvi jaksaa tuottaa runsaasti kukkia koko kesän ajan.

Vinkkejä

Lobelia on parhaimmillaan itseään voimakaskasvuisemman kasvin reunuskasvina maassa tai istutettuna yhdessä muiden kasvien kanssa parvekelaatikoihin tai ruukkuihin. Muutamat voimakaskasvuiset lajikkeet käyvät myös yksinään amppelikukiksi.

Kukinta on runsas ja pitkä jos kuihtuneet kukat poistaa säännöllisesti tai kasvustoa typistää aika ajoin voimakkaasti.

Substral suosittelee