Daalia

Daalia

Dahlia

Alunperin Meksikosta ja Guatemalasta kotoisin olevat Daaliat ovat mehevävartisten kesällä kukkivien kasvien suku. Nimensä tämä suku on saanut ruotsalaisen kasvitieteilijän Anders Dahlin mukaan. Daalia on Meksikon kansalliskukka. Perinteiset daaliat (joriinit) kasvavat 60-80 cm korkeiksi ja kukat ovat punasävyisiä ja pallomaisia. Suomessa niiden mukulat on nostettava talveksi kellariin, sillä kasvi ei kestä hallaakaan.

Daalia on perinteinen näyttäväkukkainen kesäkukka, jota myydään siemenlisättyinä taimina ja mukuloina. Lajikevalikoima on erittäin runsas.

Kasvuolosuhteet

Daaliat sopivat parhaiten lämpimille ja valoisille tai puolivarjoisille kasvupaikoille. Ulos ne kannattaa siirtää vasta kesäkuussa tai kun hallanvaara on ohi.

Kastelu ja lannoitus

Daalia tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Lannoittamiseen sopii hyvin veteen sekoitettava Substral Kasviravinneneste. Myös Substral Kasviravinnepuikot kukkiville kasveille soveltuvat daalian lannoittamiseen kasvukaudella. Lepokaudella talvella kasville annetaan lannoitetta kerran kuukaudessa.

Vinkkejä

Vanhentuneet kukat ja kukkavarret kannattaa poistaa kukinnan parantamiseksi. Daaliat ovat myös hyviä leikkokukkia.

Substral suosittelee