Ahkeraliisa

Ahkeraliisa

Impatiens walleriana

Voimakkaassa valossa Ahkeraliisa kasvaa erityisen täyteläiseksi ja värikkääksi. Värit vaihtelevat keltaisen, sinisen, valkoisen, violetin, oranssin, pinkin ja punaisen välillä. Erityisen hyvin kasvi sopii parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja myös valoisan, ilmavan ikkunan eteen. Kasvin oksia voidaan trimmata huoletta ja on muutenkin hyvin kestävä. Kukinta aika on heinäkuusta lokakuuhun.

Nimen osa ”Impatiens” = kärsimättömyys johtuu Ahkeraliisan siemenkodan erityispiirteestä: kypsinä ne puhkeavat auki kosketuksesta.

Ahkeraliisa on alunperin kotoisin Itä-Afrikasta. Kotimaassaan kasvin varret saattavat kasvaa vuorilla jopa 1000 metrin pituisiksi.

 

Kasvuolosuhteet

Kasvin huippukausi on kesällä. Silloin se valoisasta varjoisaan paikan. Penkissä ja laatikossa Ahkeraliisa tarvitsee 25-30 cm kasvutilaa, mutta pärjää ahtaammassakin.

Kastelu ja lannoitus

Koko kesän ajan kastelun tulee olla runsasta. Nuoria ja hentoja kasveja ei saa kastella lehtien päälle, vaan suoraan juurakkoon. Kasteluveteen voi kerran viikossa lisätä Substral Kesäkukkaravinnetta.

Käteväksi pitkäaikaiseksi ravitsemismenetelmäksi sopivat Substral Kasviravinnepuikot kukkiville kasveille kahden kuukauden välein vaihdettuna.

Vinkkejä

Suora suihkutus voi vahingoittaa lehtiä ja ennen kaikkea kukkia.

Kasvia voi silloin tällöin leikata, jolloin se alkaa haarautua.

Substral suosittelee