Bougainvillea eli ihmeköynnös

Bougainvillea eli ihmeköynnös

Bougainvillea glabra, Nyctaginaceae

Ensimmäisen bougainvillean toi Eurooppaan eräs Bougainvillea niminen merimies vuonna 1829 Brasiliasta. Bougainvilleat ovat köynnöskasveja, joilla on huomiota herättävän kirkasväriset kukat. Tätä kasvilajia kasvaa nykyään kaikkialla välimerenalueella. Meillä sitä käytetään vain huonekasvina ja oikein hoidettuna se kukkii ympäri vuoden. Suomessa Bougainvilleasta käytetään myös nimeä ihmeköynnös.

Kasvuolosuhteet

Bougainvillea tarvitsee aurinkoisen, suojatun kasvupaikan. Kesällä se tulisi asettaa avoimelle paikalle. Koska kasvi ei kestä pakkasta, tulee se tuoda sisään oikeaan aikaan. Sisällä sen voi asettaa valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on 10-14ºC.

Istutuksesta elokuuhun bougainvilleaa tulee kastella tasaisin väliajoin. Sen jälkeen se saa taas päästä kuivemmaksi.

Kastelu ja lannoitus

Bougainvilleaa lannoitetaan viikoittain kasvukaudella ja lokakuusta helmikuuhun vain kahdesti kuukaudessa. Lannoittamiseen sopii Substral Kasviravinne.

Pidempiaikaiseen lannoitukseen sopivat viherkasveille tarkoitetut Substral Kasviravinnepuikot kerran kahdessa kuukaudessa vaihdettuna. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi vähentää puoleen.

Vinkkejä

Lehtien putoaminen talvikuukausina on normaalia. Uudet lehdet kasvavat taas keväällä. Keltaiset lehdet kasvavat raudan vaikutuksesta, ne johtuvat typpipuutteesta. Noudata tuolloin  lannoitusohjeita, jotta kasvi saa riittävästi ravinteita.

Substral suosittelee