Soilikki

Soilikki

Streptocarpus

Soilikkia voi kutsua vanhanajan huonekasviksi, sillä niitä on kasvatettu Suomessa huonekasvina aina 1900-luvun alusta lähtien. Soilikissa on pitkät, leveät vihreät lehdet. Suppilomaiset kukinnot kasvavat pitkien kukkavarsien päähän. Soilikkeja on monen värisiä ja ne on melko helppo saada uudelleen kukkimaan, kunhan muistaa pari kasvatusneuvoa. Soilikki kiittää kasvattajaansa oikean kastelurytmin ja kasvupaikan löytämisestä runsailla ja kauniilla kukinnoilla.

Kasvuolosuhteet

Soilikki viihtyy parhaiten valoisassa paikassa ja hajavalossa. Suora auringon paiste ja liika pimeys on haitaksi. Talvella soilikki viihtyy viileämmässäkin alle 18  asteen huoneilmassa, mutta vetoa se ei kestä.

Kastelu ja lannoitus

Soilikki vaatii tasaisen kosteuden kasvaakseen runsaana ja kukkiakseen. Soilikkia kastellaan kasvukaudella säännöllisesti siten että multa ei pääse kuivahtamaan kastelukertojen välillä. Soilikki on tarkka kastelusta, sillä liiallinen kastelu mädännyttää juuret ja kuivuminen estää kukintojen kehityksen. Kastelu kannattaa tehdä  aluslautaselle. Lepokaudella syys-tammikuussa kasteluväliä voi harventaa siten, että pintamulta pääsee kuivahtamaan.

Keväästä syksyyn ulottuvalla kasvukaudella soilikkia lannoitetaan joka toinen viikko nestemäisellä ravinteella, kuten Substral kasviravinteella tai Substral ThinkEco yleislannoitteella, kastelun yhteydessä. Talvella lannoituksen voi jättää kokonaan pois.

Vinkkejä

Soilikki on nopeakasvuinen kasvu, joka kasvattaa runsaasti uusia sivuversoja. Soilikille kannattaakin vaihtaa uusi multa joka kevät ja samalla jakaa tiheäksi kasvu kasvi pienemmäksi. Soilikin lisääminen onnistuu helposti myös lehtipistokkaista. Pitkä lehti leikataan terävällä veitsellä kahtia keskisuonta pitkin ja lehden puolikkaan painetaan multaa leikattu reuna alaspäin. Uudet pikkutaimet kasvavat leikattuun reunaan muutaman viikon kuluttua. Soilikkia voi myös kasvattaa siemenestä. Paras aika lisäämiselle on maaliskuussa.

Substral suosittelee