Syklaami

Syklaami

Cyclamen persicum

Syklaami on marmorisine lehtineen ja iloisenvärisine kukkineen kuulunut jo pitkään suosituimpiin ruukkukasveihin. Kotimaassaan Itä-Aasiassa se kasvaa multaisessa, kalkkipitoisessa metsämaassa. Viileä ja kostea ilma tarjoavat Syklaamille parhaat mahdolliset olosuhteet. Lämmitetyissä sisätiloissa se ei siksi pärjää kovin hyvin. Kasvi kukkii syksystä aina pitkälle kevääseen asti. Kukinnan jälkeen sen voi huoletta jättää viileälle paikalle. Muutaman kuukauden päästä hoitaja saa taas nauttia voimakkaasta kukinnasta.

Kasvuolosuhteet

Valoisa, viileä ja kostea paikka lähellä ikkunaa, mutta suojassa keskipäivän auringolta. Syklaami tarvitsee jatkuvasti keskinkertaisesti valoa ja 10-15ºC ulkolämpötilan. Kukinnon jälkeen kesällä sen voi siirtää puolivarjoisalle parvekkeelle tai puutarhapaikalle ja kastelun voi jättää vähälle. Myöhemmin syksyllä sen voi taas hakea sisään.

Kastelu ja lannoitus

Runsasta altakastelua. Sitten odotetaan, että multa on taas hieman kuivunut. Tämän voi kokeilla sormituntumalla. Multa ei saisi kuitenkaan päästä litimäräksi, sillä se voi johtaa hyvin äkkiä sienitauteihin.

Kukinta-aikaan kasteluveteen voi kerran viikossa lisätä Substral Kasviravinnetta.

Vinkkejä

Kunhan liian korkeaa lämpötilaa ja liian märkää multaa vältetään, tuovat Syklaamit hoitajalleen iloa pitkän aikaa.

Substral suosittelee