Kiinanruusu

Kiinanruusu

Hibiscus rosa-sinensis

Kiinanruusu on alunperin kotoisin Itä-Aasiasta, todennäköisesti Kiinasta. Eurooppaan se on tuotu 1700-luvulla. Kiinanruusun kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja ja niitä löytyy punaisen, keltaisen ja valkoisen eri sävyissä. Yksittäinen kukka kukoistaa vain muutaman päivän, mutta oikealla hoidolla kasvi kasvattaa paljon nuppuja ja kukkii runsaasti.

Kiinanruusu on pitkäikäinen. Hyvällä hoidolla se voi elää jopa 20 vuotta. Kotioloissa, ilman kasvunsääteitä, kiinanruusun oksat venähtävät helposti pitkiksi. Kasveja kannattaakin leikata ja muotoilla kevättalvella.

Kasvuolosuhteet

Kiinanruusu on yksi niistä harvoista kasveista, joka todella viihtyy aurinkoisella ikkunalla. Kesällä kasvin voi siirtää ulos tuulelta ja sateelta suojattuun paikkaan, kuten terassille tai patiolle. Talvella kiinanruusu viihtyy viileässä ja sitä kastellaan niukasti. Kiinanruusu kannattaa leikata kevättalvella, jotta se kasvaa tuuheammaksi ja innostuu kukkimaan. Leikkaamisen yhteydessä kasville kannattaa vaihtaa multa.

Kastelu ja lannoitus

Keväällä ja kesällä kiinanruusua kastellaan runsaasti, multa pidetään kosteana. Kasvua varten annetaan lannoitetta, kuten Substral Kasviravinnetta, kerran viikossa kasteluveden mukana. Talvella lepoaikana vettä annetaan vain sen verran, ettei multa kuivu kokonaan.

Vinkkejä

Kiinanruusun lisääminen tapahtuu ottamalla kasvista pistokkaita keväällä. Kiinanruusun pistokkaat juurrutetaan vedessä, jonka jälkeen ne istutetaan multaan ja peitetään muovipussilla, jossa on hengitysreikiä.

Substral suosittelee