5 VINKKIÄ KEVÄTPUUTARHAN HOITOON

Kevät saapuu vauhdilla ja nyt on viimeistään hyvä aika laittaa puutarha valmiiksi uuteen kasvukauteen. Keräsimme viiteen kysymykseen vastaukset, joiden avulla voit tarkistaa oletko valmis toivottamaan kesän tervetulleeksi.

1. Milloin on oikea aika leikata puita ja pensaita?

Puutarhan puiden ja pensaiden hoito on tärkeää, jotta kasvit voivat hyvin ja jaksavat aloittaa uuden kasvukauden. Vuosittain toteutettujen hoitoleikkausten avulla kasvit pysyvät hyväkuntoisina, ne kasvavat riittävän tiheiksi ja niiden kasvua voidaan ohjata tiettyyn suuntaan.

Runsaasti mahlaa vuotavat puut ja pensaat on hyvä leikata jo varhain kevättalvella helmi-maaliskuussa, tai vaihtoehtoisesti loppukesällä elokuussa. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi kirsikkapuut, luumut, koivut, vaahterat, tuomet ja hevoskastanjat. Myös kuuset ja kuusiaidat on hyvä leikata jo kevättalvella ennen sään lämpeämistä. Talven aikana vaurioituneet ja kuolleet oksat voi leikata pois milloin tahansa.

Useimmat puut ja pensaat leikataan maalis-huhtikuun vaihteessa, kun pakkasyöt ovat ohi ja lämpötila on pysyvästi plussan puolella. Ajoita leikkaaminen mieluiten ennen lehtisilmujen puhkeamista, silloin kasvit ovat vielä levossa ja ne menettävät vähemmän ravinteita leikkauksen yhteydessä. Poutaiset ja kuivat päivät ovat parhaita hetkiä leikkaamiseen, silloin leikkauskohdat paranevat nopeammin eivätkä sienitaudit pääse leviämään yhtä herkästi.

Substralin vinkit puutarhan hoitoon
Pensas ja pensasaitojen alustat

2. Kannattaako pensaat ja pensasaidat siistiä?

Vuosittain toteutetut hoitoleikkaukset pitävät myös koristepensaat siisteinä ja elinvoimaisina. Niistä leikataan pois vanhat ja heikkokuntoiset oksat, sekä huonosti kukkivat versot, jolloin kasvit voivat paremmin. Harvennettavia pensaita ovat esimerkiksi aroniat, kuusamat, kanukat, syreenit ja tuomipihlajat.

Pensaita ja pensasaitojen alustoja ei kannata siivota puhtaaksi keväällä, vaikka mieli tekisikin siistiä ne edellisen syksyn lehdistä. Alustoihin kannattaa sen sijaan lisätä pihan siivouksesta syntyvää haketta ja silppua. Voit myös lisätä kuoriketta, lehtisilppua ja muuta eloperäistä katetta, jotta pensaat saavat kasvualustastaan kaipaamaansa ravinnetta.

3. Voiko omenapuun oksia karsia keväällä?

Kevät on hyvää aikaa hoitaa jo olemassa olevia puita leikkaamalla ja lannoittamalla. Etenkin omenapuut hyötyvät suuresti kevään hoitoleikkauksesta ja oksien karsimisesta, sillä se parantaa puun latvuksen pysymistä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaaminen edesauttaa myös kukinnon ja sadon muodostumista, kun huono kasvusto poistetaan.

Omenapuun leikkauksilla pyritään poistamaan vaurioituneet ja tosiaan hankaavat oksat. Näin saadaan pidennettyä puun satoikää kehittämällä vahvoja oksia ja parannettua hedelmien laatua. Omenapuun hoitoleikkaukset on hyvä tehdä vuosittain, jotta leikkaustarve pysyy vähäisenä ja puu pysyy hyvässä kunnossa. Periaatteena on, että omenapuuta voi leikata sen verran, mitä se on edellisenä kasvukautena kasvanut. Jos leikkaustarve on tätä suurempi, niin työ kannattaa jakaa useammalle vuodelle.

Omenapuun hoitoleikkaus on hyvä ajoittaa maalis-huhtikuulle, kun silmut ovat vielä lepotilassa. Keväällä on syytä myös muistaa omenapuun lannoitus, jotta puu saa tarvitsemansa ravinteet kukinnan ja hedelmien tuotantoon.

Tarkista marjapensaan kunto
Herukkapensaan kuntotarkastus

4. Miten teen marjapensaiden kuntotarkastuksen?

Marjapensailla vuosittainen kuntotarkastus ja hoitoleikkaus ovat erittäin tärkeitä, jotta pensaat jaksavat tuottaa satoa. Ilmavan pensaan läpi pääsee enemmän valoa, jolloin kukintoja muodostuu enemmän ja marjat kypsyvät paremmin. Saat myös pidettyä kasvitaudit loitolla, kun ilma kiertää pensaissa ja ylimääräinen kosteus haihtuu pois.

Herukkapensailla paras sato saadaan yleensä 3-5 vuotiaista oksista, joten sitä vanhempia oksia voit karsia maltillisesti muutaman vuoden välein leikkaamalla ne pois maata myöten. Vanhojen oksien poisto kiihdyttää uusien versojen kasvua. Keväällä on hyvä tarkistaa myös mahdollisten pensastukien tarve ja niiden kunto, jotta oksat eivät pääse painautumaan maahan. Kuolleet ja vaurioituneet oksat kannattaa poistaa saman tien.

Karviainen kasvaa herukkapensaita hitaammin, joten sitä tulee leikata myös harvemmin. Parin, kolmen vuoden välein siitä voidaan poistaa muutama oksa vanhimmasta alkaen. Vadelma tekee satoa aina uuden vuoden versoilla, joten satoa tehneet versot voi poistaa myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä. Leikkaus on hyvä tehdä joka vuosi ja samalla poistaa myös vadelmarivistön ulkopuolelle karanneet versot, jottei vadelma valtaa liikaa tilaa puutarhasta.

Keväällä on syytä tarkistaa myös marjapensaiden kasvualustojen tila. Kitke ensin näkyvät rikkakasvit pois ja levitä sen jälkeen pensaiden alle noin 5–7 sentin paksuinen kuorikate. Kate estää kosteuden haihtumista maasta ja rikkakasvien kasvua. Muista myös lannoittaa marjapensaat keväällä, jotta ne saavat tarvitsemansa ravinteet.

5. Haluaisin hyötypuutarhan mutta tila ei riitä, mikä avuksi?

Lämmin kevätaurinko houkuttelee suunnittelemaan uusia istutuksia ja hyödyntämään koko puutarhan tilan. Ennen kuin upotat sormet multaan, niin pohdi mille vihanneksille, marjoille ja hedelmille sinulla on käyttöä. Tee alkuun istutus- ja viljelysuunnitelma ja mieti miten tuot kasvit osaksi nykyistä kokonaisuutta. Voit kasvattaa taimet itse tai ostaa kaupasta valmiita alkuja. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja käytä luovuutta oman hyötypuutarhan perustamisessa.

Voit tuoda hyötykasveja pihalle tai puutarhaan yhdistelemällä rohkeasti yrttejä ja vihanneksia osaksi muita istutuksia, mutta huomioi myös niiden käytännöllisyys. Jos pihallasi on oleskelutila tai kesäkeittiö, istuta niiden läheisyyteen yrttejä ja ruohosipulia, jolloin voit helposti lisätä niitä osaksi ruoanlaittoa. Yrtit versovat jatkuvasti uutta koko kesän ajan, kun leikkaat versoja tuorekäyttöön.

Kasvilaatikoissa viljeleminen on suositumpaa kuin koskaan, sillä sen avulla voit viljellä omaan tarpeeseen sopivaa satoa. Jos sinulla ei ole riittävää tilaa pihalla tai puutarhassa, niin voit kokeilla kasvattaa kasveja ja yrttejä kasvusäkeissä, ruukuissa ja lavalaatikoissa. Kasvata taimet ennakkoon sisällä ja istuta ne ulos yöpakkasten väistyttyä. Tämän jälkeen muista kastella kasveja säännöllisesti ja ravitse niitä luomuviljelyyn sopivilla tuotteilla kuten Think eco -tuotesarjalla.

Kokeile viljelyä kasvilaatikossa

ONNISTU SUBSTRALIN LANNOITTEILLA

Kokeile Substralin Think Eco -tuotteita, jotka ovat täysin kasviperäisiä luomulannoitteita. Ne soveltuvat keittiöpuutarhaan sekä kasvihuone- että parvekeviljelyyn.