Näin onnistut:

OIKEAT RAVINTEET TUOVAT RUNSAAN MARJASADON

Marjapensaat ovat terveellisen satonsa ja helppohoitoisuutensa ansiosta monen puutarhan kestosuosikkeja. Maukkaita vitamiinipommeja tuottavat pensaat kannattaa istuttaa lämpimään ja valoisaan paikkaan, mikä on suojassa tuulelta, seisovalta vedeltä ja hallalta. Marjasaalis pienenee kuitenkin vuosi vuodelta, jos pensaiden perushoitoa, kuten leikkuuta ja lannoitusta laiminlyödään. Kevät on otollisinta aikaa marjatarhan kunnostukselle.

Oikeat ravinteet runsaaseen marjasatoon

Marjapensas tarvitsee erilaisia ravinteita kasvua ja marjasadon kypsyttämistä varten. Typenpuutteen tunnistat siitä, ettei pensaalla enää ole voimia kasvattaa uusia versoja. Fosforia marjapensas puolestaan tarvitsee kukintaan ja sadonmuodostukseen.

Yleensä lannoitus aloitetaan vasta toisena kasvukautena, kun marjapensas alkaa tuottaa satoa. Lannoitus on kannattavaa tehdä aikaisin keväällä heti kasvun alettua.

Lannoituksen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana. Ylenpalttinen typpilannoitus aiheuttaa kasvuston rehevöitymistä ja altistaa siten pensaan kasvitaudeille. Se myös heikentää kukka-aiheiden muodostumista, marjontaa ja talvehtimista.

Onnistu helposti, onnistu Osmocotella

Substralin Osmocote-lannoite on helppo tapa antaa marjapensaalle kaikki hyvään kasvuun ja sadonmuodostukseen tarvittavat ravinteet. Ja vielä kerralla koko kasvukaudeksi!

Osmocote Marjoille ja hedelmille on raemainen lannoite, joka vapauttaa ravinteita jopa 6 kuukauden ajan kasvin tarpeiden mukaisesti. Ravinteet vapautuvat lämpötilan mukaan, joten huuhtoutumia eikä hävikkiä pääse syntymään. Lue lisää Osmocoten toimintaperiaatteista tästä:

Lannoita marjapensas näin:

  1. Möyhennä pintamulta pensaan ympäriltä huolellisesti.
  2. Levitä lannoiterakeita pensaan oksien levyiselle alueelle. Suositeltava annos on noin 50 grammaa Osmocote Marjoille ja hedelmille-lannoitetta pensasta kohden.
  3. Sekoita lannoite huolellisesti maan pintakerrokseen.
  4. Kastele hyvin.

Vinkki, näin elvytät ikivanhan herukan!

Jos pihapiiristä löytyy todella vanha, heikkotuottoinen ja -kuntoinen herukkapensas, ei peliä ole vielä välttämättä pelattu. Kokeile elvyttää pensas täydellisellä alasleikkuulla.

Radikaalia leikkuumenetelmää ei suositella kuin kaikkein huonoimmille pensaille, mutta se toimii. Kokeile yksinkertaista menetelmää näin:

  1. Leikkaa alas. Leikkaa pensaan kaikki versot maata myöden poikki. Älä jätä maatuvia oksatappeja.
  2. Uudelleen kasvuun lähtö vaatii paljon voimia, joten käytä leikkuun yhteydessä Osmocote-lannoitetta. Möyhennä pintamulta ja levitä lannoitetta juuriston alueelle. Sekoita lannoite huolellisesti multaan ja kastele reilusti.
Substral marjapensaan lannoitus
Substral Puutarhan Yleislannoite 750g

Ravintoa puutarhan hyötykasveille koko kasvukauden ajan

Substral Puutarhan yleislannoite ravitsee marjat ja vihannekset yhtäjaksoisesti jopa 6 kuukauden eli koko kasvukauden ajan! Osmocote lannoite sisältää kaikki hyötykasvien terveen kasvun ja runsaan sadonmuodostuksen kannalta tärkeät ravinteet. Voit käyttää lannoitetta ruukuissa, penkeissä ja avomaalla.