Kokeile viiniköynnöksen kasvatusta parvekkeella – luomusti!

Oman hyötypuutarhan pitämisen ei tarvitse olla taitolaji tai monen hehtaarin projekti. Kun kasvupaikka, kasvualusta ja lannoitus ovat kohdallaan, olet harppauksen lähempänä oman maan antimia.

Herkullisia rypäleitä tuottavia viiniköynnöksiä on perinteisesti viljelty Suomessa kasvihuoneissa, mutta tämä ajatus joutaa jo romukoppaan. Viiniköynnökset menestyvät hyvin nimittäin myös lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella, tuulelta suojassa olevalla eteläseinustalla.

Toimi viiniköynnöksen kanssa näin:

Istuta viiniköynnöksen taimi ulos vasta yöpakkasten mentyä. Viiniköynnös kasvattaa syvät juuret, joten varmista, että sillä on runsas multakerros käytettävissään. Jos istutat taimen parvekkeelle tai terassille, valitse noin 8-20 litrainen ruukku.

Viiniköynnöksen kastelu ja lannoitus

Huolehdi kasvukauden aikana, että viiniköynnös saa riittävästi vettä ja ravinteita. Se kaipaa usein kastelua ja lannoitusta, mutta vain kohtuullisesti kerrallaan.

Varo antamasta viiniköynnökselle liikaa typpilannoitusta. Ylenmääräinen typpi saa sen kasvattamaan turhaan köynnöstä, mikä kostautuu sadon määrässä.

Kokeile kasteluveteen lisättäviä lannoitteita, joiden ravinnesuhteet on optimoitu satoa tuottavien hedelmäkasvien tarpeisiin. Luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvat, täysin kasviperäiset, Substralin Think Eco Tomaattiravinne ja Think Eco Yleislannoite ovat turvallisia käyttää ja helppoja annostella kasteluveteen. Think Eco kasviravinnepuikko puolestaan tarjoaa katkeamattoman lannoituksen koko kasvukauden ajaksi.

Substralin Think Eco -luomulannoitteet

Substralin Think Eco -tuotteet ovat täysin kasviperäisiä luomulannoitteita, jotka soveltuvat keittiöpuutarhaan sekä kasvihuone- että parvekeviljelyyn. Tuotteet on kehitetty viherpeukaloille, jotka haluavat välttää synteettisiä lisäaineita sisältäviä lannoitteita.