Tunnista ja torju kasvituholaiset

Hyvin hoidettuna kasvi on terveempi ja vastustuskykyisempi tauteja ja tuholaisia vastaan. Joskus myös hyvin hoidettu kasvi saattaa joutua taudin tai tuholaisten uhriksi, tai kärsiä vääränlaisista olosuhteista. Alla on listattuna yleisimpiä tuholaisista johtuvia ongelmia, joita kasveissa voi olla ja neuvoja niiden torjumiseksi.

Tunnista kasvituholainen - vihannespunkki ja kehrääjäpunkki

Kehrääjäpunkki eli vihannespunkki

Tunnistus: Likaisen keltaiset, laikukkaat, putoilevat lehdet. Ohuet seitit lehtien alapinnoilla.

Torjunta: torjuminen on hankalaa, jos ongelma on kasvanut suureksi. Kokeile pyretriinipohjaisia aerosolitorjunta-aineita, kuten Raid tuotteita. Toista käsittely, jos ongelma ei katoa. Punkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä huoneilmassa, niiden ennaltaehkäisemiseksi sumuta kasveja kosteuden nostamiseksi.

Tunnista kasvituholainen - lehtikirva

Lehtikirva

Tunnistus: Lehtikirvat ovat pieniä, muutaman millin kokoisia vihreitä hyönteisiä. Ne voivat vahingoittaa melkein kaikkia puutarhan kasveja. Kirvatuhon tunnistat kasvien lehdille ilmestyvästä tahmasta, joka on myös oivallinen kasvualusta sienille ja homeille.

Torjunta: Lehtikirvat nitistät Substralin Kirvaspraylla. Lehtikirvojen lisäksi se tehoaa kotipuutarhojen yleisimpiin häiriköihin, kuten kilpikirvoihin, villakilpikirvoihin, jauhiaisiin, ripsiäisiin sekä kehrääjäpunkkeihin.

Substral - torju kasvituholaiset- villakilpikirva

Villakilpikirva

Tunnistus: Valkoisia pumpulimaisia pisteitä kasvien lehtihangoissa. Villakilpikirvat vahingoittavat kasveja imemälle solujen kasvinesteitä.

Torjunta: Yksittäiset villakilpikirvat kannattaa nyppiä käsin pois. Pyretriinipohjaiset torjunta-aineet tehoavat toukka- ja munavaiheessa oleviin kehitysasteisiin.

Kasvituholainen kukkakärpänen eli harsosääski

Harsosääski

Tunnistus: Harsosääski on hentoinen ja vaappuvasti liikkuva, n. 2-3 mm pituinen musta lentävä hyönteinen, jota usein virheellisesti kutsutaan kukkakärpäseksi tai banaanikärpäseksi. Harsosääski viihtyy kosteassa mullassa, jonne se laskee munansa. Harsosääsken toukat ovat ensi läpikuultavia, sittemmin valkoisia ja 3-5 mm pitkiä. Toukat syövät pääasiassa levää, mutta myös taimien hiusjuuria haitaten taimien ja pistokkaiden kasvua.

Torjunta: Anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Aikuisten harsosääskien torjunta onnistuu pyretriinipohjaisilla torjunta-aineilla, kuten Raidilla. Toukat voi torjua kastelemalla multa 2-3 % mäntysuopaliuoksella. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, poista kasvi ruukustaan ja puhdista huolellisesti mullasta, jotta kärpästen munia ei jää juuriin. Istuta uudelleen puhtaaseen multaan.

Substral - torju kasvituholaiset- ripsiäinen

Ripsiäinen

Tunnistus: Vikkelä, siivet omaava 1-2 mm mittainen ripsiäinen liikkuu lehtien alapinnoilla. Ne saattavat lennähtää kasviin koskettaessa. Ripsiäiset imevät nestettä kasvisoluista. Nämä kohdat muuttuvat hopeanhohtoisiksi laikuiksi kasvin lehdillä. Ulostetahrat erottuvat mustina pisteinä. Jos ripsiäisiä runsaasti, kukista tulee helposti epämuodostuneita.

Torjunta: Torju pyretriinipohjaisella torjunta-aineella, kuten Raidilla. Uusi käsittely tarvittaessa viikon välein.

Substral Tuhohyönteisspray

Kodin kutsumattomat vieraat kuriin!

Substral Tuhohyönteisspray on käyttövalmis hyönteisten torjuntasuihke koristekasveille. Vaikuttava aine imeytyy kasvin lehtiin ja leviää nestekierron mukana kaikkialle kasviin. Substral Tuhohyönteisspray torjuu kasveja imeviä ja purevia tuholaisia kuten lehtikirvoja, ripsiäisiä, jauhiaisia, kilpikirvoja, villakilpikirvoja, kehrääjäpunkkeja, kovakuoriaisia, hyönteisten toukkia, ja miinaajia.