Tunnista kasvitaudit ja hoidosta johtuvat ongelmat

Hyvin hoidettuna kasvi on terveempi ja vastustuskykyisempi tauteja ja tuholaisia vastaan. Joskus myös hyvin hoidettu kasvi saattaa joutua taudin tai tuholaisten uhriksi, tai kärsiä vääränlaisista olosuhteista. Kasvi- ja sienitaudit ovat vaikeampia tunnistaa kuin näkyvillä olevat tuholaiset. Alla on listattuna yleisimpiä ongelmia, joita kasveissa voi olla ja neuvoja niiden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Hoidosta johtuvat ongelmat

Lehdet kuivuvat ja niiden reunat ruskettuvat.

Syy: Liian kuiva ilma.
Ratkaisu: Siirrä kasvi sopivaan paikkaan ja sumuta säännöllisesti vedellä. Etenkin talvisaikaan kasvit kärsivät liian kuivasta huoneilmasta.

Lehdissä on ruskeita kuolleita laikkuja.

Syy: Todennäköisesti kasvi on liian kuumassa auringonpaahteessa. Vain harva kasvi pitää suorasta auringonvalosta, vaan ennemminkin hajavalosta.
Ratkaisu: Siirrä kasvi pois paahteesta ja poista kuivuneet lehdet.

Hontelo, venähtänyt kasvu. Varsi on liian ohut kannattelemaan kasvin painoa.

Syy: Todennäköisesti kasvi saa liian vähän valoa.
Ratkaisu: Kasvit tarvitsevat riittävästi valoa yhteyttääkseen. Vaihda kasvi valoisampaan paikkaan. Eri kasvilajien valontarve vaihtelee. Osa kasveista, kuten esimerkiksi Nukkumatti ja pesäraunioinen viihtyvät varjoisassa paikassa, osa puolestaan vaatii valoisan aurinkoisen paikan, kuten punasarja eli kliivia ja pelasgonia.

Kasvin ovat nuutuneita. Lehdet alkavat kellastua lehtien tyvestä ja jatkuen latvaan asti. Multa haisee tunkkaiselta ja on märkää.

Syy: Liikakastelu. Jos multa on liian märkää, siinä ei ole ilmatilaa, eivät juuret saa riittävästi happea ja mätänevät. Märkä multa on myös oiva kasvualusta harsosääskelle, jossa sen munat ja toukat elävät.
Ratkaisu: Kaada liika vesi pois ja anna mullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Hidas ja kitulias kasvu. Kellertävä, punertava, epämuodostunut tai täplikäs kasvu. Huono kukinta. Kellastuneet lehdet.

Syy: Todennäköisesti syynä on ravinteiden puute.
Ratkaisu: Kasvi tarvitsee kasvaakseen ja kukkiakseen pää- ja hivenravinteita. Näitä ravinteita saa kasviravinteista, kuten Substralista. Käytä ravinteita säännöllisesti, äläkä pidä kasvia pelkällä vesidieetillä. Kellastuneet lehdet saattavat johtua myös kylmästä vedosta, liikakastelusta, liian pienestä ruukusta.

Kasvitaudit

Harmaahome

Oire: Harmaata nukkaa kasvin lehdillä.
Syy: Harmaahome on sienitauti, joka mädättää kasvinosia. Se viihtyy kosteassa ja märässä kasviaineksessa, viileissä olosuhteissa. Vältä liiallista kosteutta ja lisää lämpöä. Torjuntaan voi käyttää homeenestovalmista.

Härmä

Oire: Kuiva valkea jauhemainen peite lehdillä ja kukilla.
Syy: Myös härmä on sienitauti, joka ilmenee kuivahkona valkeana homeena. Se voi olla seuraus huonosta ilmanvaihdosta, liian tiheästä kasvusta tai kuivasta mullasta. Lehdet käpristyvät ja voivat tippua. Erityisesti begoniat voivat kärsiä härmästä. Ei tartu kasvista toiseen.

Hoida kasvejasi Substralin Yleisravinteella

Substral Yleisravinne on kasteluveteen sekoitettava yleiskasviravinneliuos, joka sopii kaikille multaan ja vesiviljelynä istutettaville viher- ja kukkakasveille. Substral Yleisravinteen superfood-ravinneyhdistelmä edistää runsasta kasvua, antaa lehdille täyteläisen vihreän värin ja tuottaa kauniita kukkia.