Hopeaköynnös

Hopeaköynnös

Scindapsus pictus

Hopeaköynnös on nimensä mukaisesti köynnöskasvi.  Tunnetuin lajike hopeaköynnöksistä on ’Argyraeus ’, jonka lehtiä koristaa hopeanharmaa kuviointi. Köynnös on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, jossa se kasvaa luonnostaa puunrunkoja vasten. Hopeaköynnös kasvaa runsaasti pituutta. Sitä voi kasvattaa joko amppelissa, jolloin kasvustot roikkuvat kauniisti ja runsaina alaspäin tai ruukkuun voi lisätä kasvituen, johon se tarttuu juuriensa avulla ja kasvaa ylöspäin.

Kasvuolosuhteet

Hopeaköynnös viihtyy valoisassa ja puolivaloisassa paikassa. Sydämen muotoiset lehdet tarvitsevat valoa säilyttääkseen hopeanharmaan kuviointinsa. Varjoisassa paikassa lehdet muuttuvat tumman vihreiksi.

Kastelu ja lannoitus

Hopeaköynnöksen mullan tulee olla jatkuvasti kosteaa, muttei läpimärkää eikä liian kuivaa.  Liikakastelu mädännyttää juuret. Kasvi ei myöskään pidä vedosta. Hopeaköynnöstä lannoitetaan aktiivisen kasvukauden aikana nestemäisellä lannoitteella, kuten Substral Kasviravinteella, kerran kahdessa viikossa.  Kasvi pitää myös sumuttamisesta etenkin talvella, kun huoneilma on kuivaa.

Vinkkejä

Kasvin lisäys: Hopeaköynnöstä on helppo lisätä pistokkaista. Juurruta n. 10-15 cm mittaisia latvapistokkaita vedessä tai istuta ne suoraan kosteaan kylvömultaan.

Kasvin multa kannattaa vaihtaa joka toinen vuosi tai tarvittaessa. Ruukun pohjalle tulee tehdä kunnon salaojitus kivistä tai lekasorasta. Tällöin ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois ruukusta eivät juuret pääse mätänemään.

Substral suosittelee