Viheradiantumi eli hiussaniainen

Viheradiantumi eli hiussaniainen

Adiantum raddianum

Viheradiantumi eli hiussaniainen on suosittu huonekasvi. Tällä hennolla, viehättävällä kasvilla on kolmionmuotoiset tummanvihreät lehdet, jotka ovat aluksi melko pystyt, mutta vanhetessaan niistä tulee rentokasvuisemmat. Hiussaniainen on herkänoloinen yksinään, mutta sen lisäksi se sopii pehmentämään kasviryhmiä.

Kasvuolosuhteet

Hiussaniainen sopii olohuonetta ja käytäviä paremmin kylpy- tai viherhuoneeseen, sillä se tarvitsee kasvuympäristökseen kostean, lämpimän ja varjoisan tilan. Sen lehtien pituus kasvaa jopa 20cm ja leveydeltään 15cm.

Kastelu ja lannoitus

Kasvia ei saa jättää seisomaan märkään vaan mullan tulee olla tasaisen kostea. Multaa ei saisi myöskään päästää kuivumaan ja sitten liottaa kasvia, se vaurioittaa hiussaniaista helposti.

Multa on hyvä vaihtaa 1-2 vuoden välein. Hiussaniainen vaatii huolenpitoa; se ei siedä myöskään vetoisaa tai kuivaa huoneilmaa. Sumuttamisesta se pitää.

Hiussaniainen vaatii kuukausittaista lannoittamista koko kasvukauden ajan. Kasteluveteen voi lisätä 14 päivän välein Substral kasviravinnetta. Hyvä pitkäaikainen lannoitusmenetelmä ovat viherkasveille tarkoitetut Substral kasviravinnepuikot, joita annetaan puolet tavallisesta annoksesta kahden kuukauden välein.

Talvikuukausina lannoitus ei ole pakollista. Lannoittaa tulee enintään kerran kuukaudessa nestemäisellä lannoitteella.

Vinkkejä

Hiussaniaisen vanhoja lehtiä poistetaan vain muutama kerrallaan keväisin tyvestä asti, jotta uusien versojen kehittymiselle syntyy tilaa. Suuria juuripaakkuja voi jakaa keväällä tai irrottaa paakusta paloja, joissa on mukana lehti tai kaksi. Irrotetut osat ruukutetaan normaalisti.

Substral suosittelee