Paavalinkukka eli saintpaulia
Saintpaulia ionanthaPaavalinkukka on alkujaan Itä-Afrikasta kotoisin oleva huonekasvi. Luonnossa se viihtyy varjoisalla paikalla vuoren rinteellä.
Paavalinkukan lehdet ovat pitkäruotiset, nukkaiset, soikeat, joskus miltei pyöreät, päältä harvakarvaiset ja kiiltävät. Lehden alapinnan väri vaihtelee vaalean- ja tummanpurppuraisen välillä. Tämä pieni kasvi kuuluu Gesnerien sukuun ja lajin sininen edustaja on suosituin, vaikka monia muitakin värisekoituksia on, esim. violetin, sinisen, vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyjä. Erityisen kauniita ovat värillisesti sekoitetut Paavalinkukat.
Kasvuolosuhteet
Paavalinkukka viihtyy paikalla, joka on valoisasta puolivarjoisaan, eikä aurinko paista siihen suoraan. Lämpötilan tulee pysyä huoneenlämmössä vuodenympäri, kesällä 20ºC tai yli ja talvella ei alle 18ºC. Ilmankosteutta kannattaa säädellä ja lämpötilaa hoitaa sähköisellä lämmityksellä.
Kastelu tapahtuu huoneenlämpöisellä vedellä niin, että kasvi saa olla tasaisen kosteassa. Ei saa kastella ylhäältäpäin!! Liian kylmä tai liian kuuma vesi lehdillä ja kukilla aiheuttaa rumia laikkuja. Kaada liika vesi heti pois. Litimärkä multa tappaa paavalinkukan.
Kastelu ja lannoitus
Kasteluveteen voidaan lisätä kerran viikossa Substral Kasviravinnetta. Talvikuukausina, lokakuusta helmikuuhun lannoituksen tulee tapahtua vain kaksi kertaa kuussa.
Pidempiaikaiseen lannoitukseen sopivat viherkasveille tarkoitetut Substral Kasviravinnepuikot kerran kahdessa kuukaudessa vaihdettuna. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi vähentää puoleen.
Vinkkejä
Voimakas auringonvalo saattaa aiheuttaa laikkuja lehtiin ja väärä lämpötila vähentää kukkien määrää.
Keltaiset laikut johtuvat voimakkaasta auringonvalosta, vedosta, kylmästä kasteluvedestä, hämäryydestä tai suurista lämpötilamuutoksista. Liian lämmin kasvupaikka voi johtaa pieniin, koviin lehtiin.