Orkidea eli kämmekkäkasvi

Orkidea eli kämmekkäkasvi

Orchidaceae

Erilaisia Orkidea -lajeja on lukemattomia ja niillä on erilaisia hoito-ohjeita ja kasvuvaatimuksia. Yksi suosituimmista ja yleisimmistä Orkidea-lajikkeista nykypäivänä on Phalaenopsis eli Perhoskämmekkä, josta orkideaharrastus kannattaakin aloittaa.

Kokeneempi harrastaja voi siirtyä perhosorkideoista esimerkiksi Venuksenkenkiin (Paphiopedilum) tai moniin Cambria- tai Orchid Mix -kauppanimellä myytäviin, kotioloihin jalostettuihin orkidearisteymiin.

Luonnossa perhoskämmekkä on sademetsissä kasvava epifyytti eli se kasvaa puunrunkojen koloissa ja puiden oksilla. Kukka ottaa tarvitsemansa veden ilmajuurien avulla. Kotioloissa perhoskämmekkä on suhteellisen helppo saada kukkimaan uudelleen kotioloissa.

Kasvuolosuhteet

Perhoskämmekkä viihtyy huoneenlämmössä ja vähässä valossa sekä huoneilmassa. Kasvualustana orkideoilla on orkideamulta, jossa on mm. puunkuorta ja sammalta. Se on karkeaa ja ilmavaa. Ruukun ei tarvitse olla kookas, riittää että juuret mahtuvat sisään ja kasvi pysyy pystyssä, ilmajuuret saavat olla ruukun ulkopuolella. Orkidea viihtyy parhaiten läpinäkyvässä muoviruukussa, ei kylmässä lasiastiassa, jossa pieni reikä veden poistamiseksi.

Perhoskämmekät ovat arkoja kylmyydelle, joten niitä ei kannata etenkään talviaikaan sijoittaa avattavan ikkunan lähelle. Orkideat rakastavat kosteutta, joten etenkin talvisin orkideoja kannattaa sumuttaa sumupullolla.

Kastelu ja lannoitus

Perhoskämmekkää kastellaan viikon parin välein upottamalla ruukku noin puoleksi tunniksi veteen. Huolehdi, ettei lautaselle tai suojaruukkuun jää seisovaa vettä. Kasvin lehtiä voi sumuttaa säännöllisesti.

Orkidean lannoitusta suositellaan aktiivisen kasvun aikana (kukinta-aikaan ja versojen, lehtien tai juurten kasvuvaiheessa) ja sen lannoittamiseen käyvät niille suunnitellut lannoitteet Substral Orkidearavinne sekä Substral Orkidé kasviravinnepuikot. Muista kuitenkin ottaa huomioon lajikohtaiset vaatimukset.

Vinkkejä

Älä sijoita hedelmävatia samalle pöydälle orkidean kanssa; kypsyvät hedelmät, kuten omenat, erittävät etyleeniä, joka vanhentaa orkidean kukinnan nopeasti.

Substral suosittelee