Loppukesän terveiset kasvihuoneelta

Vilhelmiinan inspiraationa toimii kaunis, vanhoista ikkunoista ja punatiilistä tehty kasvihuone, jonne Vihelmiina istutti hyötykasveja. Tule mukaan seuraamaan Vilhelmiinan hurmaavaa kasvihuoneprojektia!

Aika menee niin nopeaan ja elokuukin on jo lopuillaan, vaikka vastahan se kesä alkoi. No toivotaan joka tapauksessa lämmintä ja aurinkoista syksyä, vaikka onhan tässä auringosta saatu nauttia koko kesä.

Kurkkusato on ollut valtava ja kurkkuja on poimittu monta kiloa. Ja nyt myös kasvihuonekurkut ovat valmistuneet. Jopa niin vauhdilla, että kun en ollut kotona viikon loman aikana, olivat kasvihuonekurkut romahtaneet alas kurkkujen painosta. No onneksi sain vähän nostettua niitä takaisin ylös.

Tomaatit eivät ole vieläkään punertuneet. Sitä siis edelleen odottelen, kuten kuukausi sittenkin odottelin. Onneksi chilit alkavat jo vaihtaa väriä.

Pavut ja maissit kukassa – ja katto saavutettu.

Meloni kasvaa ja täytyy sanoa, että kasvomaskista on onneksi moneksi. Se on täydellinen tuki melonille.

Myös kurpitsa on iso ja sen kasvamista on mielenkiintoista seurata. Kesäkurpitsa on tuottanut myös paljon satoa.

Viherpeukaloaika on ollut mielenkiintoista. On ollut hauska seurata tarkemmin kasvien kasvua joka kuukausi, ja tämän myötä on varmasti tullut otettua enemmän kuvia kuin mitä muuten ottaisi. Tästä projektista jää ihanat muistot!

Vinkkinä tuleville Viherpeukaloille, että:

  • Rohkeasti vain kokeilemaan: parhaiten sitä oppii tekemällä ja kokemuksen kautta.
  • Toki esimerkiksi hyvät ravinteet ja lannoitus ovat tärkeitä, ja mielestäni Substralin tuotteet ovat tähän parhaita.
  • Suosikkituotteeni ovat nestemäiset lannoitteet, kuten Think Eco yleislannoite ja Ready to use -lannoite, ja ravinnepuikkojakin tulee käytettyä.

Itselleni antaisin neuvoksi, että voisin tutustua tarkemmin tomaatti- ja kurkkulajeihin ennen projektin aloitusta. Eli selvittäisin etukäteen mitkä lajit antavat hyvin satoa. Tämän huomasin nyt vasta käytännön kautta, kun toinen tomaattilaji on minulla paljon satoisampi kuin toinen.

Toivotan kaikille aurinkoista syksyä! Viherpeukalo-projekti oli kokemuksia täynnä ja kovasti tässä ajatukset jo suuntaavat ensi kesän kasvisuunnitelmiin.

Heinäkuun kasvupyrähdys

Kylläpä aika kuluu nopeaan ja heinäkuukin on jo lopuillaan. Kasvihuoneessa on tapahtunut huimaa kasvua, kun vertaa edellisiin, kuukausi sitten otettuihin kuviin.

Vettä on saanut joka ilta kantaa kasveille ja kukille, mutta ei ole sekään työ vielä tuntunut liian raskaalta. Saan tuotua omasta vanhasta kaivosta ja järvestä veden helposti pihaan.

Tomaatissa ja kasvihuonekurkussa on pieniä alkuja. Saa nähdä ehtivätkö tomaatit kuitenkin kypsyä ajallaan. Chilikin näyttävät hyvältä.

Avomaakurkkuja olen jo säilönyt ja valmisteilla on herkullisia valkosipulikurkkuja. Myös vesimelonissa pari pientä alkua. Myös kurpitsa kasvaa kovaa vauhtia ja kesäkurpitsa olisi noukkimista vaille valmis.

Ruusupapu ja maissi ovat jo saavuttaneet kasvussaan kattokorkeuden. Odotan kovasti ruusupavun kukintaa.

Olen käyttänyt salaattia ja tilliä jo paljon kasvilavalta.

Substralin tuotteet ovat edelleen olleet kovassa käytössä tomaatin ja kurkun lannoittamisessa. Erityisesti Think Eco yleislannoite ja kasviravinnepuikot ovat olleet suosittu kasvien keskuudessa. Ja tietysti kesäkukkaravinnetta olen antanut kesäkukille.

Nyt kun huomaa mikä kasvuvauhti on kuukaudessa ollut, jään innolla odottamaan mitä on taas seuraavan kuukauden päästä tapahtunut. Jokohan ensimmäiset tomaatit on siinä vaiheessa syöty?

Kuuma kesä vauhdittaa kasvua

Vihdoin kesä on täällä ja lähipäivinä on tuntunut kuumempana kuin koskaan️. Kasvihuoneessa lämpö kohoaa lähelle 40 astetta, mutta onneksi jo puolenpäivän maissa puut varjostavat sitä liialta auringon paahteelta.

Kasvihuoneen kasvit kasvavat kohisten. Todella hyvältä näyttää, ainoastaan liika kuumuus vähän haitannut kasvua. Onneksi Kasviravinnepuikoista ja Think Eco yleislannoitteesta kasvit ovat saaneet kaiken tarvittavan voiman.

Kurkuissa näkyy jo pieniä alkuja ja tomaatti kukkii aivan kohta. Vesimelonitkin kasvavat. Istutin siemeniä suoraan kasvihuoneeseen yhteen astiaan, kun ne eivät sisällä menestyneet. Tai kasvihuoneestakin ne löytyivät ruusupavun juurelta. Olinkin istuttanut ne vahingossa väärään astiaan ja ruusupavut ovat jo saavuttaneet katon.

Myös kasvilavoilla kasvua on tapahtunut reilusti. Vain salaatti menestyy muita heikommin. Ehkä kuivuus ja kuumuus haittaa sen kasvua, vaikka olenkin yrittänyt kovasti kastella sitä.

Myös kirvasprayta olen joutunut käyttämään lumipalloheisiin. Tänä vuonna taitaa kirvojakin olla hurjan paljon liikkeellä.

Substralin lannoitteet ovat olleet todella helppoja käyttää. Esimerkiksi ravinnepuikot helpottavat puutarhan hoitoa, kun kaikkea ei tarvitse aina muistaa ulkoa.

Kasvihuoneen kesän aloitus

Kasvihuone on pikkuhiljaa täyttynyt tomaatin, kurkun, yrttien, ruusupavun, vesimelonin, maissin, paprikan, tomaatin ja chilin taimista. Toki joukkoon mahtuu myös muutama kukka, ja viiniköynnös etsii vielä paikkaansa.

Olen kasvattanut kaikki taimet itse ja ne kasvoivat hyvin vesimelonia lukuun ottamatta. Istutin kuitenkin myös vesimelonia kasvihuoneeseen, ja toivotaan että se lähtee kasvamaan! Nyt on vasta ensimmäinen täysi kesä kasvihuoneen parissa, joten kaikki vielä opettelua.

Aluksi vein vain muutaman tomaatin taimen kokeiluun kasvihuoneeseen, koska hallaöitä oli edelleen luvattu. Sitten pikkuhiljaa muutaman kurkun taimen ja nyt viime viikolla kaikki loput taimet. Onneksi sää on lämpenemään päin.

Kasvihuoneen lisäksi olen istuttanut kasvilavoille kasvihuoneen eteen salaattia, tilliä, persiljaa, hernettä, porkkanaa, sipulia, kukkia ja yrttejä. Myös ruukkukukkia olen ostanut ja istuttanut ympäri puutarhaa, joten myös niihin mukava testata Viherpeukalopaketin mukana tulleita Substralin tuotteita.

Substralin Viherpeukalot ovat osallistuneet kaupallisessa yhteistyössä toteutettuun testiryhmäämme ja he ovat saaneet projekteihinsa sopivat Substralin tuotepaketit, joita he pääsevät testaamaan omissa projekteissaan tämän kesän aikana. Voit seurata tältä sivulta ja Facebook ja Instagram kanavissamme miten Viherpeukaloiden kasvatussuunnitelmat etenevät.