Jännittäviä chiliuutisia

Minna kokoaa kesän iloksi monipuolisen terassipuutarhan. Tule mukaan inspiroitumaan miten terassin neliöt otetaan tehokäyttöön!

Huh, mikä paniikki iski tuossa viikko sitten. Kirvoja, herukkakirvoja!

Kirva on chilinkasvattajalle kirosana. Siinä missä itse arvostan chilin hedelmiä, arvostavat kirvat chilien lehtiä. Siinä ei paljoa lohduttanut tieto siitä, että herukkakirva on pitkälti vain herukoissa ja toiset isäntäkasvit ovat huulikukkaisia. Ajatus hiipii takaraivoon, että jos kuitenkin ne päättävät maistella rakkaita chilejäni.

Tällä kertaa pelastus oli kuitenkin onneksi lähellä. Nappasin Substral-laatikostani Kirvaspray-suihkepullon matkaani ja lähdin taistoon.

Herukkakirvat löytää lehtien vioituksen perusteella. Lehdet voivat mennä kippuraan tai muuttaa väriä. Sitten kun kurkkaa alapuolelle, siellä on syyllinen. Pieni määrä kirvoja ei haittaa kasvia, mutta jos niitä on paljon, ne saattavat ikävästi tahria marjat.

Meillä ei onneksi ollut isosta invaasiosta kyse. Parilla sumutuskerralla ongelma saatiin hoidettua. Toisella kerralla kirvoja oli enää muutamia ja nyt ei ole enää näkynyt. Hyvin tehokasta kirvaspraytä, joka häviää nopeasti kasveista.

Wuhuu, chilikasvattajan ilouutinen!

Aji Charapita on tuottanut ensimmäisen hedelmän. Perulaisesta Aji Charapitasta sanotaan, että se on maailman kallein chili. Enkä tosiaan ihmettele, että on. On tuo hedelmä vaan niin pieni.

Koskaan ei ole satoa tullut näin aikaisin. Ehkä aikainen onnistuminen johtunee siitä, että olen jaksanut hoivailla chilejäni paljon tarkemmin Substralin lannoitekokeilusta innostuneena.

Capsicum Annuum Orange Flame on tuottamasta jo mukavasti satoa. Annuumit ovat nopeimpia chilejä ja sopivat hyvin aloittelijan kasvatettaviksi. Niiden kanssa ei tarvitse olla niin kärsivällinen kuin vaikkapa Habanerojen (Chinense).

Välillä puutarhan hoito voi tuntua painajaisprojektilta. Rakastan kärhöjä, rakastan myös alppikärhöäni, vaikka se on vähän kuriton. Leikkasin sen syksyllä alas ja nyt se on aivan kuriton. Se on yksi Vaahteramäen Eemeli tai Ville Vallaton, ihan mahdoton.

Kunnostin ruusun kasvualustaa ja lisäsin joukkoon Substral Osmocote -lannoitetta ruusuille ja muille kukkiville hyötykasveille. Jokseenkin olen varma, että vaikka ruusu saisi siitä voimia, saa alppikärhökin.

Kaikki on tässä vaiheessa vielä ihan hujan hajan, mutta kyllä se tästä kunnostuu ja jos ei tule kuntoon, alppikärhö peittää kaiken. Tuolla se kurkistelee, kuvan oikeassa reunassa.

Ja vielä lopuksi katsaus rakkaisiin kesäkukkiini. Ne alkavat kasvaa vauhdilla ja kukoistaa. Pian näen ensimmäisten petunioiden värin. Tämä on aina jännittävää aikaa!

Tarkoituksella suht täydeksi istuttamani ruukut alkavat olemaan täynnä. Joka vuosi mietin, että istutin kasvit ihan liian tiiviisti, mutta sitten hetkeä myöhemmin olen tyytyväinen tekosiini. Koristetupakat ovat ottaneet hurjan kasvuspurttauksen ja ne tuntuvat kasvavan ihan silmissä.

Tällä viikolla kasvit saivat ensimmäisen kunnon lannoiteannoksen, pian nähdään mitä ne tykkäävät siitä. Kesäkukkaravinne-lannoitetta on todella helppo käyttää ja laskea annostelu kastelukannuunkin. Tykkäsin!

Alkukesän startti – innostus kasvaa

Huh, mikä viikko! Kesäkasvit istutettuina. Miksi minulla aina lähtee lapasesta? Kasveja oli paljon ja chilejä taas ihan liikaa ja tomaatteja ja vaikka mitä. Chililät ovat ihan täynnä, tänä vuonnakin mennään taas siihen, että chilejä on seinän vierustat täynnä, kun tämä viherpeukalo ei ymmärrä pitää lajikemäärää rajallisena.

Pikkuchililä sai asukkinsa kuluvalla viikolla. Brasileira Marimbondo, Hainan Yellow Lantern, Habanero Large Brown ja Jalapeno Numex Pinata saivat kavereita sitruuna- ja kääpiöbasilikasta. Substralin Ready to use -lannoite pitää näistä kavereista huolta.

Satoakin näemmä on jo tulossa. Capsicum Annuum Orange Flame on saanut podeja kiinni. Tämä chili sai parit hörpyt Ready to use -lannoitetta ollessaan pienemmässä ruukussa. Kenties se on auttanut sadon tuottamisessa.

Chilien kanssa muuten moni aloittelija tekee virheen. Kasvit tuodaan heti auringon valoon suoraan sisältä. Silloin auringon ultraviolettisäteily pääsee polttamaan lehtiä. Suojatakseni kasveja, totutan niitä hitaasti ulkoilmaan ja aurinkoon. Chilit ja tomaatit viettävät ensimmäiset viikkonsa kasvihuoneessa harson takana. Tällä kikalla vältän kasvien palamisen.

Tyttäreni osallistuu kanssani innokkaasti puutarhan hoitoon. Häntä suretti, kun talvi oli tehnyt tuhojaan mansikkalavassa. Pikaista lohtua löytyi kuitenkin mansikka-amppelista, joka tosin muutti muotonsa amppelista pöytäruukuksi. Hän on niin ylpeä, kun hän osaa itse hoitaa sitä ja saa ihan itse lannoittaakin. Niin helppoa on käyttää Ready to use -lannoitetta.

Meidän mustaherukka on jo useamman vuoden kasvanut ruukussaan. Se on nyt ollut väriltään vähän haalea. Kokeilen piristää sitä useammalla lannoitepuikolle ja hyvällä määrällä vettä. Josko se siitä tokenisi.

On muuten harvinainen alkukesä. Vanhan kansan oppeja noudattavana olen yleensä istuttanut kesäkukat vasta kesäkuun kymmenes päivä, mutta nyt sääennusteet näyttivät, että on turvallista jo istutella.

Yksi hyvä vinkki on myös istuttaa kesäkukat silloin, kun kaupungin puutarhurit istuttavat kesäistutukset. Toinen on totuttaa kesäkukat pikkuhiljaa ulkoilmaan. Kuskasin kesäkukkia sisään ja ulos, aloittaen viidestä minuutista kerrallaan ja aina tuplaten ajan. Melkoinen jumppatunti joka päivä keväisin.

Mutta nyt meillä on valmista, saan jatkossa vain hoitaa ja ihastella kukkapaljoutta. Jännittämisen aihettakin kuitenkin on: minkä värisiä tulee tänä vuonna omista petunioista ja koristetupakoista? Siemenpakkausten kuvaukset eivät aina pidä paikkaansa.

Kuulumisia terassilta – projektin aloitus

Viherpeukalo-tuotepaketin saavuttua lauantai-ilta meni suunnitellessa ja lannoitteiden ohjeita lukiessa. Tästä tulee mielenkiintoista: projekti herättää mielenkiintoa, aavistuksen omaista stressiäkin ja ennen kaikkea innokkuutta. Jännä nähdä, että miten säännöllisempi lannoittaminen vaikuttaa kasveihin.

Think Eco kasviravinnepuikot pääsevät heti tosi testiin vähän kärsivän chilin kanssa. Lehdet näyttävät selviä merkkejä puutosoireista, eikä ihme, sillä ruukku on pieni ja multa on jälkikäteen osoittautunut huonohkoksi. Laiskuuttani en ole viitsinyt vaihtaa sitä parempaan. Niin, saahan sitä kotitarhuri olla laiska. Ei ole pakko olla koko aikaa nyppimässä ja tekemässä. Sopivassa suhteessa rakkautta, hoivaa ja lannoitetta, siitä on terveet ja hyvinvoivat kasvit tehty.

Voi kamala miltä kärsivä chili näyttää, mutta katsotaan jokusen viikon päästä uudelleen.

Koronatestin tulosta odotellessa on oivaa aikaa suunnitella kasvukautta. Lahopäänä merkkaan kalenteriin ylös lannoitusajankohdan, niin näen, että koska pitää lannoittaa seuraavaksi. Kasvitkin sen kertovat voinnillaan, mutta joskus on hyvä pelata varman päälle. Uusista lannoitteista merkkaan tussilla itselle tärkeät kohdat. Mitä äiti ei organisoisi?

Kehitysehdotus tuli myös mieleeni, sillä pitkäaikaislannoitteissa olisi mukavaa kun pakkauksen takana olisi ruudukko kuukausille. Senkus laitat raksin vaan ruutuun, kun laitat lannoitepuikot. Sitten on helppo tarkistaa pakkauksesta, että koska sitä tulikaan lannoitettua kasveja.

Substralin viherpeukalona saan kokeilla heidän tuotteidensa vaikutusta kasveihini. Nyt testaan, että paljonko vaikuttaa Substralin Ready to use, heti käyttövalmis nestemäinen kasviravinne. Lapsen mielestä tätä oli hauska käyttää. Kaadetaan vaan ohjeen mukainen määrä lannoitetta kasville, ei tarvitse sekoitella tai laimentaa.

Lapsen kylvämä salaatti on hyvässä kasvussa, kylmistä keleistä huolimatta. Lasten kanssa on kiva tehdä pieniä istutuksia. Näiden hoitaminen on niin paljon helpompaa kuin ison kasvimaan. Annoin salaatille Ready to usea ja katsokaas nyt! Saamme jopa satoa kerätä lähipäivinä.

Chilit odottamassa lannoitehörppyä. Tämän helpompaa ei lannoittaminen enää ole. Tuote on heti käyttövalmis, helppoa ja kätevää! Reippaita kukkia Orange Flame-chilissä. Jopa pölyttäjät kävivät tervehtimässä. En ole istuttanut chiliä vielä paikoilleen, mutta josko ensi viikolla uskaltaisi.

Värinokkoset odottamassa paikoilleen istuttamista. Ne ovat ottaneet varsinaisen kasvuspurtin, kun saivat Kasviravinnepuikon kukkiville kasveille. Tykkään! Helppoa ja ei tarvitse muistaa niin usein. Kasvit saavat tervettä vahvistusta ennen istutusta.

Tässä vaiheessa vuotta meinaa epätoivo iskeä. On vielä niin tyhjää, vain sitkeimmät kasvit jatkavat lavoissa ja ruukuissa. Vadelma ja mustaherukka ovat viihtyneet jo useamman vuoden, sitruunatimjami ja ruohosipuli pari vuotta.

Viikonloppuna alan laittamaan istutusalustoja kuntoon ja ehkä ensi viikolla tohdin istuttaa kukkia ja vihanneksia. Ajattelen aina, että ruukut ja lavat ovat minulle tyhjä kangas, joka on valmiina maalattavaksi.

Substralin Viherpeukalot ovat osallistuneet kaupallisessa yhteistyössä toteutettuun testiryhmäämme ja he ovat saaneet projekteihinsa sopivat Substralin tuotepaketit, joita he pääsevät testaamaan omissa projekteissaan tämän kesän aikana. Voit seurata tältä sivulta ja Facebook ja Instagram kanavissamme miten Viherpeukaloiden kasvatussuunnitelmat etenevät.