Kesän tulokset terassipuutarhasta
Minna kokoaa kesän iloksi monipuolisen terassipuutarhan. Tule mukaan inspiroitumaan miten terassin neliöt otetaan tehokäyttöön!
Tämän kesän Viherpeukalo-projekti on tullut päätökseen, ja voin sanoa, että nyt on Substralin tuotteita kokeiltu perinpohjaisesti ja suosikit ovat löytyneet. Lempituotteitani ovat mm.:
- Ready to use pienelle kasvimäärälle käytettäessä
- Kesäkukkaravinne jokaisella kastelukerralla on ihan huippu
- Think Eco lannoitepuikot ja kasviravinnepuikot kukkiville kasveille ovat älyttömän käteviä ja niitä ei tarvitse usein muistella, Osmocote lannoitekävyt myös. Hyviä tuotteita!
Pitkäkestoiset lannoitteet ovat helppokäyttöisiä ja eivät vaadi niin paljon huomiota, mutta sitten taas kerran viikossa annettavilla pystyy hyvin säätelemään lannoitteiden tarvetta.
Katsaus tavoitteiden saavuttamiseen:
Chilejä tulee kiitettävä määrä, kunhan ne ymmärtävät kypsyä ajoissa. Toivottavasti on kesää vielä jäljellä. Kuvassa näkyvät kerätyt oranssit habanerot ovat sisällä kasvatetusta, keväällä hyvin räjähtäneestä, chilistä. Sekin tuottaa jonkin verran satoa.
Yrttejä olen kuivattu jo monen monta satsia ja yhä on kerättävää jäljellä. Sitruunatimjami on varsinkin viihtynyt ja pärjännyt hyvin. Suosittelen kokeilemaan sitä, jos löydätte sitruunatimjamia keväällä taimitarhoilta!
Ja ne siemenestä kasvatetut kesäkukat, niiden kanssa kävi juuri niin kuin ajattelinkin. Ne ovat tässä vaiheessa loppukesää/alkusyksyä vielä upeita. Haaveilen aina viidakkokesän jälkeen rauhallisista hortensiaistutuksista muutamilla murateilla, mutta eihän näitä voi repiä pois!
Nyt on viimeinkin aika perehtyä sisäkasvien hoitoon. Ruukkukasvit ovat olleet koko kesän ajan Osmocote lannoitekäpyjen ja kasviravinnepuikkojen varassa. Kultaköynnöksen pistokastaimi on aika komealla mallilla jo siihen nähden, mitä se keväällä oli.
Ai niin, tehokkain tuote toimi jo pelotteena sisältä. Tätä Tuhohyönteissprayta ei tarvinnut käyttää ollenkaan kesän aikana.
Mitä opin projektista? Huomasin ainakin sen, kuinka komeasti kasvit kasvavat lannoituksella. Kesäkukat pysyvät voimissaan helteidenkin yli, kunhan saavat ravinteita ja vettä. Salaattikin piristyy pienestä hörpystä Ready to use -lannoitetta.
Samanlaisen projektin aloittaville annan seuraavat ohjeet.
- Ota paljon kuvia, sillä kuvat toimivat hyvänä päiväkirjana ja edistymisen näkee selvästi. Jos sinulla on paljon kasveja, mieti mihin käytät mitkäkin lannoitteet
- Kun lannoitat säännöllisesti, niin lannoitteita kuluu yllättävän runsaasti, jos kasveja on paljon.
Kiitos vielä kerran kesästä ja Viherpeukalo-tilaisuudesta, tämä on ollut hauskaa! Substralin reppukin on päässyt kiertelemään mukana vaikka missä. Hyvää alkusyksyä toivottaa Minna.
Puutarha ja chilit kasvavat kohisten
”Äiti, sä olet tehnyt meille viidakon”, sanoi tyttäreni aamulla. Ja kyllä, terassi alkaa näyttää jo melkoiselta viidakolta. Kerrasaan sellaiselta runsauden pulalta, josta tykkään puutarhassa. Kasveja on paljon ja niistä saa jopa näkösuojaa.
Yksi syy on koristetupakoissa, joiden piti olla 30-60 cm korkeita ja nyt ne huitelevat yli metrissä. Olen näemmä pitänyt niistä hyvää huolta ja lannoitteita on myös muistettu antaa. Koristetupakat aloittivat lisäksi kukintansa juuri parhaaseen aikaan, sillä kaupoista ostetuista kukista piti leikellä kukkineita oksia pois.
Mitä minä sanoin, kannattaa yhdistää ostettuja ja omia taimia, niin on aina kukkivia kasveja.
Viime vuonna kasvatin vihaisia orvokkeja ilman Substralia, mutta tänä vuonna sydämellisiä petuniota Substralin kanssa. Kuka olisi uskonut, että Rakkautta ja Substralia pitää näin hyvin paikkansa?
Käsi pystyyn, jos laiskottaa näillä helteillä! Substralin Osmocote lannoitekäpy on nyt koitunut pelastuksekseni. Substralin sivuilla kerrotaan, että lannoitekävystä vapautuu ravinteita kasvien käyttöön niiden tarpeen mukaisesti, lämpötilan ja mullan kosteuden vaikutuksesta. Optimaalisissa kasvuolosuhteissa, kun on lämmintä ja kosteaa, lannoitekäpy vapauttaa ravinteita. Kun on viileää ja kuivaa, lannoitteiden vapautuminen hidastuu. Vaikutus kestää jopa kuusi kuukautta. Mikä voisi olla enää helpompaa?
Keväällä tämä ruusu sai Substralin Osmocote-lannoitetta ruusuille ja kukkiville pensaille. Nyt kukinta on ollut kaunis, vaikka alppikärhö on parhaansa mukaan valloittanut ruusua.
Yrttisatoa on enemmän kuin kiitettävästi. Näistä on joka päivä kerätty ruokiin lisättäväksi ja vielä kuivattavaksikin. Muuten, paras aika kerätä yrttejä säilöttäväksi on aamusella, mutta ei silloin, kun niissä on kastetta, se hidastaa kuivumista. Aurinko puolestaan voi haihduttaa yrteistä aromaattisia öljyjä, joten maukkaimmat yrtit kerätään aamulla.
Salaattiruukku sai taas pidempiaikaisen lannoitesatsin. Nyt ei tarvitse muistaa lannoittaa sitä erikseen, vaan pelkkä vesi riittää. Tällainen lannoittaminen sopii muistilleni hyvin. Lannoitepuikosta riittää tehoa 2-3 kuukaudeksi eli esimerkiksi tämän salaatin tapauksessa niin kauaksi aikaa, kun salaatti on syötävää.
Kääpiöbasilika ilahtui yhtälailla lannoitepuikoista. Nyt sillä on kasvuvoimaa syksyyn asti. Näppärää!
Pienikokoinen kasvi, esittelytekstissä luki. Sopiva ruukkukasvatukseen, siinä sanottiin. Kasvaa pensasmaisesti, ei kasvata pitkiä varsia vielä pussissakin luvattiin. Mulla on jotenkin sellainen tuntuma, että a) olen saanut eri kesäkurpitsan siemeniä kuin piti tai b) olen mokannut jotain oleellista kasvattamisessa. Epäilen vahvasti kohtaa a. (ps. valkoiset läntit ovat tyypillisiä tälle kesäkurpitsalle, eivät ole härmää.)
Tämä vuosi on ollut varsinainen jättikasvien vuosi. Kesäkurpitsan kasvusto on jo noin viisimetrinen, koristetupakat kohottautuvat kohti taivasta ja chileistä kasvaa jättikokoisia. Monet kasvit ovat viihtyneet todella hyvin. Kuivuus tuo kuitenkin haasteita ja kasveja pitää olla koko ajan kastelemassa. Chilit onneksi viihtyvät.
Chilikooste:
Enpä ole ennen kasvattanut näin isokokoisiksi Hainaneita. Lämpötilalla ja sopivalla lannoituksella lienee vaikutuksensa. Hainan Yellow Lantern on Capsicum Chinense-sukuun kuuluva, joten se arvostaa lämpöä. Hainan Yellow Lanternilla on mielenkiintoinen tarina. Sitä on kasvatettu Kiinassa Hainanin saarella ja siementen maastavienti on ollut kiellettyä.
Chiliharrastajat ovat kuitenkin onnistuneet niitä sieltä tuomaan ja nyt Hainania saa jo siemenkaupoistakin. Suosittelen lämpimästi, Chinenseksi helppo kasvattaa, maku hedelmäinen ja aromikas. Erittäin tulinen, eri lähteistä riippuen 150 000-350 000 Scovillea (Jalapeno 5000-8000).
Satoa on tulossa kivasti. Jopa aiemmin kaltoin kohtelemani Habanero on piristynyt ja siinä on useampi podi kiinni. (Kuvassa sisällä oleva.) Jalapenoa on päätynyt jo jopa ruokaan asti ja eilen keräsin ensimmäisen kypsän Orange Flamen. Nämä toki ovat nopeimpia chilejä, mutta hyvältä näyttää. Kunhan vaan öttiäiset pysyvät kurissa!
Jännittäviä chiliuutisia
Huh, mikä paniikki iski tuossa viikko sitten. Kirvoja, herukkakirvoja!
Kirva on chilinkasvattajalle kirosana. Siinä missä itse arvostan chilin hedelmiä, arvostavat kirvat chilien lehtiä. Siinä ei paljoa lohduttanut tieto siitä, että herukkakirva on pitkälti vain herukoissa ja toiset isäntäkasvit ovat huulikukkaisia. Ajatus hiipii takaraivoon, että jos kuitenkin ne päättävät maistella rakkaita chilejäni.
Tällä kertaa pelastus oli kuitenkin onneksi lähellä. Nappasin Substral-laatikostani Kirvaspray-suihkepullon matkaani ja lähdin taistoon.
Herukkakirvat löytää lehtien vioituksen perusteella. Lehdet voivat mennä kippuraan tai muuttaa väriä. Sitten kun kurkkaa alapuolelle, siellä on syyllinen. Pieni määrä kirvoja ei haittaa kasvia, mutta jos niitä on paljon, ne saattavat ikävästi tahria marjat.
Meillä ei onneksi ollut isosta invaasiosta kyse. Parilla sumutuskerralla ongelma saatiin hoidettua. Toisella kerralla kirvoja oli enää muutamia ja nyt ei ole enää näkynyt. Hyvin tehokasta kirvaspraytä, joka häviää nopeasti kasveista.
Wuhuu, chilikasvattajan ilouutinen!
Aji Charapita on tuottanut ensimmäisen hedelmän. Perulaisesta Aji Charapitasta sanotaan, että se on maailman kallein chili. Enkä tosiaan ihmettele, että on. On tuo hedelmä vaan niin pieni.
Koskaan ei ole satoa tullut näin aikaisin. Ehkä aikainen onnistuminen johtunee siitä, että olen jaksanut hoivailla chilejäni paljon tarkemmin Substralin lannoitekokeilusta innostuneena.
Capsicum Annuum Orange Flame on tuottamasta jo mukavasti satoa. Annuumit ovat nopeimpia chilejä ja sopivat hyvin aloittelijan kasvatettaviksi. Niiden kanssa ei tarvitse olla niin kärsivällinen kuin vaikkapa Habanerojen (Chinense).
Välillä puutarhan hoito voi tuntua painajaisprojektilta. Rakastan kärhöjä, rakastan myös alppikärhöäni, vaikka se on vähän kuriton. Leikkasin sen syksyllä alas ja nyt se on aivan kuriton. Se on yksi Vaahteramäen Eemeli tai Ville Vallaton, ihan mahdoton.
Kunnostin ruusun kasvualustaa ja lisäsin joukkoon Substral Osmocote -lannoitetta ruusuille ja muille kukkiville hyötykasveille. Jokseenkin olen varma, että vaikka ruusu saisi siitä voimia, saa alppikärhökin.
Kaikki on tässä vaiheessa vielä ihan hujan hajan, mutta kyllä se tästä kunnostuu ja jos ei tule kuntoon, alppikärhö peittää kaiken. Tuolla se kurkistelee, kuvan oikeassa reunassa.
Ja vielä lopuksi katsaus rakkaisiin kesäkukkiini. Ne alkavat kasvaa vauhdilla ja kukoistaa. Pian näen ensimmäisten petunioiden värin. Tämä on aina jännittävää aikaa!
Tarkoituksella suht täydeksi istuttamani ruukut alkavat olemaan täynnä. Joka vuosi mietin, että istutin kasvit ihan liian tiiviisti, mutta sitten hetkeä myöhemmin olen tyytyväinen tekosiini. Koristetupakat ovat ottaneet hurjan kasvuspurttauksen ja ne tuntuvat kasvavan ihan silmissä.
Tällä viikolla kasvit saivat ensimmäisen kunnon lannoiteannoksen, pian nähdään mitä ne tykkäävät siitä. Kesäkukkaravinne-lannoitetta on todella helppo käyttää ja laskea annostelu kastelukannuunkin. Tykkäsin!
Alkukesän startti – innostus kasvaa
Huh, mikä viikko! Kesäkasvit istutettuina. Miksi minulla aina lähtee lapasesta? Kasveja oli paljon ja chilejä taas ihan liikaa ja tomaatteja ja vaikka mitä. Chililät ovat ihan täynnä, tänä vuonnakin mennään taas siihen, että chilejä on seinän vierustat täynnä, kun tämä viherpeukalo ei ymmärrä pitää lajikemäärää rajallisena.
Pikkuchililä sai asukkinsa kuluvalla viikolla. Brasileira Marimbondo, Hainan Yellow Lantern, Habanero Large Brown ja Jalapeno Numex Pinata saivat kavereita sitruuna- ja kääpiöbasilikasta. Substralin Ready to use -lannoite pitää näistä kavereista huolta.
Satoakin näemmä on jo tulossa. Capsicum Annuum Orange Flame on saanut podeja kiinni. Tämä chili sai parit hörpyt Ready to use -lannoitetta ollessaan pienemmässä ruukussa. Kenties se on auttanut sadon tuottamisessa.
Chilien kanssa muuten moni aloittelija tekee virheen. Kasvit tuodaan heti auringon valoon suoraan sisältä. Silloin auringon ultraviolettisäteily pääsee polttamaan lehtiä. Suojatakseni kasveja, totutan niitä hitaasti ulkoilmaan ja aurinkoon. Chilit ja tomaatit viettävät ensimmäiset viikkonsa kasvihuoneessa harson takana. Tällä kikalla vältän kasvien palamisen.
Tyttäreni osallistuu kanssani innokkaasti puutarhan hoitoon. Häntä suretti, kun talvi oli tehnyt tuhojaan mansikkalavassa. Pikaista lohtua löytyi kuitenkin mansikka-amppelista, joka tosin muutti muotonsa amppelista pöytäruukuksi. Hän on niin ylpeä, kun hän osaa itse hoitaa sitä ja saa ihan itse lannoittaakin. Niin helppoa on käyttää Ready to use -lannoitetta.
Meidän mustaherukka on jo useamman vuoden kasvanut ruukussaan. Se on nyt ollut väriltään vähän haalea. Kokeilen piristää sitä useammalla lannoitepuikolle ja hyvällä määrällä vettä. Josko se siitä tokenisi.
On muuten harvinainen alkukesä. Vanhan kansan oppeja noudattavana olen yleensä istuttanut kesäkukat vasta kesäkuun kymmenes päivä, mutta nyt sääennusteet näyttivät, että on turvallista jo istutella.
Yksi hyvä vinkki on myös istuttaa kesäkukat silloin, kun kaupungin puutarhurit istuttavat kesäistutukset. Toinen on totuttaa kesäkukat pikkuhiljaa ulkoilmaan. Kuskasin kesäkukkia sisään ja ulos, aloittaen viidestä minuutista kerrallaan ja aina tuplaten ajan. Melkoinen jumppatunti joka päivä keväisin.
Mutta nyt meillä on valmista, saan jatkossa vain hoitaa ja ihastella kukkapaljoutta. Jännittämisen aihettakin kuitenkin on: minkä värisiä tulee tänä vuonna omista petunioista ja koristetupakoista? Siemenpakkausten kuvaukset eivät aina pidä paikkaansa.
Kuulumisia terassilta – projektin aloitus
Viherpeukalo-tuotepaketin saavuttua lauantai-ilta meni suunnitellessa ja lannoitteiden ohjeita lukiessa. Tästä tulee mielenkiintoista: projekti herättää mielenkiintoa, aavistuksen omaista stressiäkin ja ennen kaikkea innokkuutta. Jännä nähdä, että miten säännöllisempi lannoittaminen vaikuttaa kasveihin.
Think Eco kasviravinnepuikot pääsevät heti tosi testiin vähän kärsivän chilin kanssa. Lehdet näyttävät selviä merkkejä puutosoireista, eikä ihme, sillä ruukku on pieni ja multa on jälkikäteen osoittautunut huonohkoksi. Laiskuuttani en ole viitsinyt vaihtaa sitä parempaan. Niin, saahan sitä kotitarhuri olla laiska. Ei ole pakko olla koko aikaa nyppimässä ja tekemässä. Sopivassa suhteessa rakkautta, hoivaa ja lannoitetta, siitä on terveet ja hyvinvoivat kasvit tehty.
Voi kamala miltä kärsivä chili näyttää, mutta katsotaan jokusen viikon päästä uudelleen.
Koronatestin tulosta odotellessa on oivaa aikaa suunnitella kasvukautta. Lahopäänä merkkaan kalenteriin ylös lannoitusajankohdan, niin näen, että koska pitää lannoittaa seuraavaksi. Kasvitkin sen kertovat voinnillaan, mutta joskus on hyvä pelata varman päälle. Uusista lannoitteista merkkaan tussilla itselle tärkeät kohdat. Mitä äiti ei organisoisi?
Kehitysehdotus tuli myös mieleeni, sillä pitkäaikaislannoitteissa olisi mukavaa kun pakkauksen takana olisi ruudukko kuukausille. Senkus laitat raksin vaan ruutuun, kun laitat lannoitepuikot. Sitten on helppo tarkistaa pakkauksesta, että koska sitä tulikaan lannoitettua kasveja.
Substralin viherpeukalona saan kokeilla heidän tuotteidensa vaikutusta kasveihini. Nyt testaan, että paljonko vaikuttaa Substralin Ready to use, heti käyttövalmis nestemäinen kasviravinne. Lapsen mielestä tätä oli hauska käyttää. Kaadetaan vaan ohjeen mukainen määrä lannoitetta kasville, ei tarvitse sekoitella tai laimentaa.
Lapsen kylvämä salaatti on hyvässä kasvussa, kylmistä keleistä huolimatta. Lasten kanssa on kiva tehdä pieniä istutuksia. Näiden hoitaminen on niin paljon helpompaa kuin ison kasvimaan. Annoin salaatille Ready to usea ja katsokaas nyt! Saamme jopa satoa kerätä lähipäivinä.
Chilit odottamassa lannoitehörppyä. Tämän helpompaa ei lannoittaminen enää ole. Tuote on heti käyttövalmis, helppoa ja kätevää! Reippaita kukkia Orange Flame-chilissä. Jopa pölyttäjät kävivät tervehtimässä. En ole istuttanut chiliä vielä paikoilleen, mutta josko ensi viikolla uskaltaisi.
Värinokkoset odottamassa paikoilleen istuttamista. Ne ovat ottaneet varsinaisen kasvuspurtin, kun saivat Kasviravinnepuikon kukkiville kasveille. Tykkään! Helppoa ja ei tarvitse muistaa niin usein. Kasvit saavat tervettä vahvistusta ennen istutusta.
Tässä vaiheessa vuotta meinaa epätoivo iskeä. On vielä niin tyhjää, vain sitkeimmät kasvit jatkavat lavoissa ja ruukuissa. Vadelma ja mustaherukka ovat viihtyneet jo useamman vuoden, sitruunatimjami ja ruohosipuli pari vuotta.
Viikonloppuna alan laittamaan istutusalustoja kuntoon ja ehkä ensi viikolla tohdin istuttaa kukkia ja vihanneksia. Ajattelen aina, että ruukut ja lavat ovat minulle tyhjä kangas, joka on valmiina maalattavaksi.
Substralin Viherpeukalot ovat osallistuneet kaupallisessa yhteistyössä toteutettuun testiryhmäämme ja he ovat saaneet projekteihinsa sopivat Substralin tuotepaketit, joita he pääsevät testaamaan omissa projekteissaan tämän kesän aikana. Voit seurata tältä sivulta ja Facebook ja Instagram kanavissamme miten Viherpeukaloiden kasvatussuunnitelmat etenevät.