Näin saat leikkoruusulle lisäaikaa

Lahjaksi ystävältä tai itseltään saatu leikkoruusu tuo hyvää mieltä sekä kauneutta kotiin. Jos leikkoruusun siirtää paketista maljakkoon ja antaa olla, sen tuottama ilo on lyhytaikaista, joten muutaman helpon niksin tekeminen kannattaa.

Leikkoruusu

Huolehdi imupinnasta

Leikkoruusu imee itseensä veden imupinnan kautta. Kukkakauppiaan valmiiksi leikkaama pinta saattaa olla hyvinkin toimimaton jo kukkaa maljakkoon siirrettäessä ja sen avulla ruusu ei kestä montaa päivää.

Käytä runsaasti lämmintä vettä

Kuuma vesi on ruusulle turmioksi, mutta leikkoruusut (kuten kaikki puuvartiset kasvit) pitävät lämpimästä, puhtaasta vedestä. Tämän takia vettä on hyvä vaihtaa muutaman kerran viikossa. Täytä maljakko hyvin, jottei vesi lopu kesken; ruusu on kova juomaan!

Virkiste toimii!

Kukan mukana tuleva leikkokukkavirkiste kannattaa aina lisätä maljakkoveteen, sillä se yhdessä puhtaan veden ja toimivan imupinnan kanssa takaa virkeänä kestävän ruusun. Jos koristat kotiasi ruusuilla ympäri vuoden ja löydät virkistettä myytävänä, kannattaa sen osto ehdottomasti. Testatusti lisäaikaa leikkokukille tuo myös sitruunasooda.

Toimi näin:

  1. Vuole terävällä veitsellä leikkoruusun varteen uusi, n. 3-4cm pitkä imupinta.
  2. Täytä 2/3-osaa maljakosta lämpimällä vedellä. Jos ruusun lehdet jäävät veden pinnan alapuolelle, leikkaa ne irti veden likaantumista hidastaaksesi. Vaihda vesi ja tee uudet imupinnat 3 päivän välein.
  3. Sekoita maljakkoveteen Leikkokukkavirkistettä, joka parantaa kukkien kestävyyttä.
  4. Leikkoruusut eivät pidä vetoisuudesta eikä paahteisuudesta, joten älä aseta maljakkoa ikkunan läheisyyteen.