KEVÄT KOITTAA, INNOSTU KUKKASIPULEISTA!

Päivien lämmetessä ja auringonvalon lisääntyessä kevään ensimmäiset kukkasipulit aloittavat kasvuaan. Luontoa, puutarhaa ja omaa pihapiiriä tarkkailemalla voit huomata pieniä alkuja, joista pian avautuu kevään ensimmäiset kukinnot.

Kasviopas - lumikello

Lumikello

Siro lumikello on yleensä kevään ensimmäinen lupaus lähestyvästä kesästä. Se on hyvin vaatimaton hoidoltaan ja pienisipulisena jää usein ahneilta myyriltäkin syömättä – onnistuminen on siis melko taattua!

Paras paikka lumikellolle on varjoisa tai puolivarjoisa paikka, eikä se kavahda savistakaan maata. Lumikellot voit istuttaa myös nurmikolle, kunhan se on hiukan kitukasvuista.

Lumikello leviää helposti itsekseen, joten siitäkään ei tarvitse murehtia. Mitä laajemmalle levinnyt kasvusto, sitä suurempi ilo joka kevät!  

Kukat - krookus

Krookus

Herkät krookukset eli sahramit aloittelevat kukintansa aikaisin. Sinisiä, valkoisia, keltaisia ja monenlaisia kirjavia pieniä kukkia saa ihastella puutarhoissa jo maalis-huhtikuussa. Sadasta krookuslajikkeesta löytyy toki myös syksyllä kukkivia!

Syksyllä istutetuille krookuksen sipuleille on suositeltavaa antaa keväällä hieman lannoitetta. Hyvä uutinen kaikille hajamielisille puutarhureille on se, että parhaiten krookukset viihtyvät hieman sammaloituneella ja harvalla nurmikolla.

Vinkki! Istuta sipulit loppusyksyllä ruukkuihin ja anna niiden talvehtia viileässä. Nosta ruukut lämpimään aikaisin keväällä ja kastele niukasti. Näin voit nauttia krookuksista myös parvekkeellasi!

Kasvi - lilja

Liljat

Ensimmäiset liljat kukkivat jo! Liljalajikkeista löytyy erivärisiä ja näköisiä vaihtoehtoja jokaisen viherpeukalon mieleen ja lajikkeesta riippuen ne kukkivat aina aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Liljat ovat todella helppohoitoisia ja menestyvät sekä aurinkoisessa että puolivarjoisessa paikassa. Matalakasvuisimmat lajikkeet viihtyvät myös ruukuissa, kokeile kasvattaa niitä vaikkapa parvekkeella tai terassilla.

Liljoista löytyy myös keväällä istutettavia lajikkeita, mutta jos olet istuttanut sipulit viime syksynä, näin keväällä olisi aika antaa hieman lannoitetta.

Kevätkasvit - tulppaanit

Tulppaanit

Tulppaani on suomalaisten lempileikkokukka, eikä suotta. Puutarhan puolella tulppaanit aloittavat kasvun yleensä kevään loppupuolella ja kukinnan touko-kesäkuussa, lajikkeesta riippuen.

Tulppaanien sipulit istutetaan maahan jo edellisenä syksynä, mutta näin kevään tulleen niiden päälle kannattaa lisätä hieman lannoitetta tai ravinteikasta uutta multaa kastelun kera.

Parhaiten tulppaanit menestyvät hieman suojaisassa kasvupaikassa. Valitsemalla kukkapenkkiin erilaisia lajikkeita varmistat kauniin kukkameren koko kevääksi!

Freesia

Ah mikä tuoksu! Kokeilemisen arvoinen freesia huumaa viehkeällä tuoksullaan! Leikkokukkana ehkä paremmin tunnettu kaunokainen viihtyy aurinkoisella, lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla, ravinteikkaassa ja multavassa maassa.

Monista sipulikukista poiketen, vielä ei ole liian myöhäistä tehdä istutusta! Freesiat istutetaan huhti-toukokuussa ruukkuihin, karaistaan asteittain ulkona ja siirretään taimina maahan vasta kesäkuussa hallojen mentyä.

Kun kevään ja alkukesän tulppaaniloisto on jo takana, freesiat vasta aloittavat kukintaansa. Näitä komistuksia saakin ihastella loppukesästä ja syksyyn saakka.