Näin onnistut:

ORKIDEAN HOITO JA RUUKUN VALINTA

Orkideat viihtyvät huoneenlämmössä ja vähässä valossa

Orkideat ovat arkoja kylmyydelle, joten niitä ei kannata etenkään talviaikaan sijoittaa avattavan ikkunan lähelle tai muuhun vetoisaan tilaan. Orkideat rakastavat kosteutta, joten etenkin talvisin ja kesäkuumalla orkideoja kannattaa sumuttaa sumupullolla.

Luonnossa orkidea on sademetsissä kasvava epifyytti eli se kasvaa puunrunkojen koloissa ja puiden oksilla. Kukka ottaa tarvitsemansa veden ilmajuurien avulla. Tästä syystä orkideojen kasvualustaksi soveltuu orkideamulta, jossa on mm. puunkuorta ja sammalta. Se on rakenteeltaan karkeaa ja ilmavaa, jonka seassa orkidean juuret viihtyvät.

Vinkki:  älä sijoita hedelmävatia samalle pöydälle orkidean kanssa; kypsyvät hedelmät, kuten omenat, erittävät etyleeniä, joka vanhentaa orkidean kukinnan nopeasti.

Ruukun valinta – mikä on paras ruukku orkidealle?

  • Älä valitse orkidean ruukuksi lasiruukkua, sillä orkidea viihtyykin parhaiten muoviruukussa.
  • Lasiastian ilmankierto on huono ja paksu lasi voi olla orkidean juuristolle liian kylmä.
  • Ruukun ei tarvitse olla kookas, riittää että juuret mahtuvat sisään ja kasvi pysyy pystyssä, ilmajuuret saavat olla ruukun ulkopuolella.
  • Orkidea viihtyy parhaiten läpinäkyvässä muoviruukussa, jossa pieni reikä veden poistamiseksi.
  • Orkideaa kastellaan viikon parin välein upottamalla ruukku noin puoleksi tunniksi veteen. Huolehdi, ettei lautaselle tai suojaruukkuun jää seisovaa vettä, muuten orkidean juuret saattavat mädäntyä.

Orkidean ravinteet

Orkidealle suositellaan lannoitusta aktiivisen kasvun aikana eli kukinta-aikaan ja versojen, lehtien tai juurten kasvuvaiheessa. Orkidean ravinteiksi käy niille erityisesti suunnitellut Substral Orkidearavinne sekä Substral Orkidé kasviravinnepuikot, jotka tehostavat kukintojen kehitystä ja pidentävät kukkien väriloistoa.

  • Substral Orkidearavinne on kasteluveteen sekoitettava erikoislannoiteneste ja se sopii kaikille orkidealajikkeille. Nestemäisen ravinteen etu on se, että orkideat saavat liukoisessa muodossa olevat ravinteet heti käyttöönsä.
  • Substral Orkidé Kasviravinnepuikko on pitkävaikutteinen ravinne kaikille orkidealajikkeille. Kasviravinnepuikot tehostavat kukintojen kehitystä ja pidentävät kukkien väriloistoa. Ravinteen sisältämä rauta takaa vihreät ja runsaat lehdet. Ravinnepuikot luovuttavat ravinteita tasaisesti kahden kuukauden ajan.

Ennen ravinteen lisäystä, muista kuitenkin ottaa huomioon orkideasi lajikohtaiset vaatimukset.

ONNISTU SUBSTRALIN ORKIDEA-RAVINTEILLA

Kaikille orkidealajikkeille soveltuvat ravinteet tehostavat kukintojen kehitystä ja pidentävät kukkien väriloistoa.