Kirvakausi on kohta käsillä

– TARKKAILE JA TORJU AJOISSA!

Kesäkuu on ruusujen kuukausi. Ruusujen kukinta on komeimmillaan ja siitä saa nauttia parhaassa tapauksessa monen monta viikkoa. Pahin kaunista kukintaa uhkaava tekijä on jokaisen puutarhurin vuosittainen riesa, kirvat. Varaudu tuholaistaisteluun tänä vuonna ajoissa ja varmista ruusuloisto omalle puutarhallesi!

Lehdistä tunnistat tuhot

Suomessa esiintyy yli 300 erilaista lehtikirvalajia, joiden koko, muoto ja väritys vaihtelevat. Niille kelpaavat kaikki hedelmä- ja marjapensaat, koristepensaat ja -puut, etenkin lumipalloheisi, sekä perennat ja muut kesäkukat.

Ruusuilla lehtikirvat iskevät mielellään niin pensas-, ryhmä-, kuin jaloruusuihinkin. Jotkut lajit viihtyvät hyvin lehtien alapinnalla ja siksi niitä on joskus vaikea heti havaita. Ruusuilla elelee mielellään usea muukin kirvalaji, kuten kookas ruusukirva, joka nautiskelee mieluiten nupuissa tai uusien versojen tyvellä.

Tyypillisiä kirvojen vaurioita ovat käpristyneet, haalistuneet, tahmeat ja kiiltävät lehdet. Lisäksi kirvojen erittämä mesikaste houkuttelee lehdille myös muita hyönteisiä ja ruusun mustalaikkutautia. Jotkut kirvat voivat levittää kasvitautiviruksia.

Kirvatorjunnan ABC

  1. Hanki vain elinvoimaisia ruusuja. Jos olet aikeissa ostaa uusia ruusuja, varmista että ne ovat terveitä ja vahvoja, niillä on hyvin juurtunut juuripaakku ja ainakin kolme kasvuversoa sekä terveet vihreät lehdet. Vahvakasvuinen ruusu jaksaa taistella tuholaisia vastaan paremmin.
  2. Tarkkaile ahkerasti. Kirvat lisääntyvät voimakkaasti huhti-toukokuussa ja siksi puutarhassa kannattaakin tehdä alkukesästä päivittäinen tarkkailukierros. Kurkata kannattaa säännöllisesti myös lehtien alapinnalle.
  3. Pienet voi pyyhkäistä. Pieniä kirvaesiintymiä kannattaa kokeilla nitistää suoraan käsin. Ruusujen lehdiltä ja varsilta kirvat voi sipaista pois vaikkapa puutarhakäsine kädessä.
  4. Toimi tehokkaasti. Jos kirvat alkavat toden teolla asettua puutarhaan asumaan, kannattaa ottaa tehokkaammat konstit käyttöön. Voit kokeilla kotitekoista mäntysuopaliuosta (1 osa mäntysuopaa, 5 osaa vettä) tai turvautua Substralin valmiiseen Tuhohyönteissprayhin.
Substral Tuhohyönteisspray

Täsmätuote puutarhaan ja sisätiloihin

Substralin Tuhohyönteisspray tehoaa kirvojen lisäksi myös muihin kasveja imeviin ja pureviin tuholaisiin kuten ripsiäisiin, jauhiaisiin, kilpikirvoihin, villakirvoihin, kehrääjäpunkkeihin, hyönteisten toukkiin ja moniin muihin koristekasveja uhkaaviin tuholaisiin. Suihketta voit käyttää myös huonekasveille.

Laajatehoinen suihke vaikuttaa sekä kosketuksesta että kasvin sisältäpäin. Niinpä se tuhoaa tehokkaasti myös lehtien alapuolella piilossa olevat tuholaiset, vaikka aine ei varsinaisesti niihin edes osuisi suihkutettaessa.

Suihkuta ruusut Tuhohyönteisspraylla noin 50 cm etäisyydeltään niin, että ne tulevat kauttaaltaan kosteiksi. Mitä tasaisemmin aine levittyy, sitä parempi teho on saavutettavissa. Käsittelyn voi tarvittaessa toistaa 10-14 vuorokauden kuluttua.