Perusta oma avoin kasviterraario

Oletko aina halunnut kokeilla oman avoimen kasviterraarion perustamista?

Kasviterraariot ovat helppohoitoisa ja näyttäviä kodin sisustuselementtejä, joilla voit luoda hauskoja kasvuympäristöjä kodin kasveille. Istuta kasvit avoimeen lasiastiaan tai maljakkoon, ja koristele lopputulos persoonallisella tavalla.

Vaihe 1: Aloitus

Avoin kasviterraario tehdään lasiastiaan tai maljakkoon, josta ilma pääsee kiertämään ja kosteus haihtuu astian ulkopuolelle. Avoimessa terraariossa kastelun tarve on vähäisempi kuin tavallisessa ruukkuistutuksessa.

Mehikasvit viihtyvät erityisesti avoimessa terraariossa, mutta voit istuttaa terraarioon myös muita kasveja, kuten kaktuksia.

Vaihe 2: Perustus

Valitse astiaksi avoin maljakko tai muu lasinen astia. Kerää kaikki tarvikkeet lähettyville ennen kuin alat istutuspuuhiin.

Tee ensin astiaan hyvä perustus ja laita pohjalle kerros hiekkaa ja kevytsoraa. Tämä auttaa erityisesti mehikasveja, joiden pienet juuret vaurioituvat herkästi, jos multa on liian kosteaa.

Vaihe 3: Multa

Levitä soran päälle puhdasta ja ravinteikasta kasvimultaa. Voit halutessasi lisätä mullan väliin kerroksen värillistä hiekkaa, joka näkyy läpi lasiastian sivuilta.

Valitse terraarioon pienikokoisia mehikasveja tai sellaisia kasveja, joita voit tarvittaessa karsia.

Vaihe 4: Kasvien valinta

Terraarioon tulee sopivasti vaihtelua, kun istutat siihen erikokoisia mehikasveja.

Kasveja valittaessa pidä mielessä kasvien alkuperäiset kasvuolot ja ­valitse kasville kumppanit sen mukaan. Mehikasvit viihtyvät hyvin muiden mehikasvien seurassa.

Vaihe 5: Istutus

Sommittele ja aseta kasvit astiaan niin että pystyt myös myöhemmin kastelemaan niitä. Istuta kasvit multaan ja varmista, että juuripaakut jäävät mullan alle.

Istutusvaiheessa pienet työkalut, kuten lusikka, toimivat parhaiten kasvien asettelussa ja mullan tiivistämisessä.

Vaihe 6: Karsi

Siisti kasveja tarpeen mukaan. Poista kasveista etenkin lakastuvia lehtiä ja vaurioituneita oksia.

Inspiroidu valitsemasi lasiastian muodosta ja tilavuudesta, ja asettele kasvit kauniiksi ryhmiksi.

Vaihe 7: Hiekka

Lisää mullan päälle tasainen kerros hiekkaa, se auttaa terraariota säilyttämään kosteutta ja vähentää samalla kastelun tarvetta.

Voit halutessasi lisätä terraarioon koristeeksi myös pieniä kiviä ja muita persoonallisia yksityiskohtia.

Vaihe 8: Koristelu

Tuo istutukseen halutessasi lisäväriä sammaleella, joka antaa terraariolle viimeistellyn ilmeen. Voit ostaa sammalta kukkakaupasta. Jos keräät sammalta luonnosta niin muista, että tarvitset siihen maanomistajan luvan.

Vaihe 9: Jälkihoito

Aseta valmis terraario pöydälle ja nauti lopputuloksesta. Hoida avoimen terraarion kasveja kuten ruukkuistutuksessa, joskin mehikasvit kaipaavat vähemmän kastelua.

Mehikasvit käyttävät aikanaan mullan ravinteet ja voit antaa hieman viherkasvilannoitetta kasteluveden mukana. Älä kuitenkaan lannoita kasveja liikaa, sillä niiden on hyvä pysyä pieninä.

Kasteluveteen sekoitettava ravinneliuos saa kasvisi kukoistamaan

Substral Yleisravinne on kasteluveteen sekoitettava kasviravinnetiiviste, joka sopii kaikille multaan ja vesiviljelynä istutettaville viher- ja kukkakasveille. Kasvit pystyvät ottamaan liukoisessa muodossa olevat ravinteet heti käyttöönsä, jonka vuoksi Yleisravinne vahvistaa kasveja ja saa ne kukoistamaan.