Perusta oma yrttitarha parvekkeelle tai keittiöön

Yrttitarhan voi perustaa parvekkeelle tai keittiöön, vaikka et omistaisikaan pihaa tai puutarhaa

Kun perustat yrttitarhan, saat helposti käyttöösi maukkaita, terveellisiä ja helppohoitoisia luonnon antimia. Kaiken lisäksi yrttien kasvattaminen on helppoa ja innostavaa.

Yrttien kasvattaminen on helppoa kunhan muistaa, että yrtit tarvitsevat kasvaakseen valoa, vettä ja ravinteita. Kasvatuksen nyrkkisääntönä on, ettei vahingossa yli- tai alihoida viljelmiä.

Nyt kannattaa kokeilla yrttikasvatusta, näillä asiantuntijamme antamalla kuudella helpolla neuvolla onnistut varmasti!

Yrttitarhan kylvö

Vaihe 1: Kylvö

Jos kasvatat yrttejä siemenestä, kylvä siemenet laakeaan kylvöastiaan, pöydälle mahtuvaan pienoiskasvihuoneeseen tai vaikkapa jogurttipurkkeihin. Kylvöastia kannattaa peittää muovilla tasaisen kosteuden saavuttamiseksi. Muista kuitenkin tehdä muoviin reikiä, jotta ilmanvaihto säilyy.

Kylvöksen kannalta on tärkeintä, että multa on sopivan kosteaa. Se ei saa olla litimärkää, vaan mullan pitäisi kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kun siemenet ovat itäneet, poista muovikelmu ja huolehdi, että kylvös saa riittävästi valoa.

Kouliminen eli taimien siirto

Vaihe 2: Kouliminen

Kun sirkkalehdet ovat kunnolla kehittyneet, kouli eli siirrä taimet varovasti mullalla täytettyihin ruukkuihin.

Jos aiot kasvattaa yrttejä ruukuissa ikkunalla koko kesän, hanki tilavia ruukkuja. Neljän litran vetoiseen ruukkuun voi yleensä laittaa 2-4 tainta. Sijoita ruukut valoisaan paikkaan, mutta älä kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen.

Vinkki: voit istuttaa usean eri yrtin taimia parvekelaatikkoon tai muuhun suureen astiaan näyttäväksi asetelmaksi.

Vaihe 3: Valo

Ikkunalaudalla yrttejä kasvatettaessa on tärkeätä huomioida, että kasvit saavat riittävästi valoa lämmön lisäksi. Jos valoa ei ole riittävästi, taimista tulee pitkiä ja hentoja. Lisävalon avulla taimet kasvavat vahvemmiksi. Toisaalta yrtit eivät myöskään pidä auringon paahteesta, joten oikeanlainen sijoitus on tärkeää. Osa yrteistä viihtyy puolivarjossa, kuten tilli ja kirveli.

Yrtit tarvitsevat ravinteita

Vaihe 4: Ravinteet

Ilman ravinteita taimet eivät kasva hyvin. Yrttien lannoitus tuleekin aloittaa 2-3 viikkoa koulimisen jälkeen. Paras tapa lannoitukseen on käyttää veteen sekoitettavaa Substral ThinkEco Tomaatti- ja yrttiravinnetta, jolloin taimet saavat heti liukoisessa muodossa olevat ravinteet käyttöönsä. Aluksi taimien vielä ollessa pieniä, lannoitetta voi lisätä vain vähän ja vähitellen nostaa määrä lannoitepakkauksessa mainitulla tasolla.

Kaupan ruukkuyrtit

Vaihe 5: Kaupan ruukkuyrtit

Yrttejä voi kasvattaa myös kaupan vihanneshyllyistä löytyvistä ruukkutaimista. Ruukkuyrtti juurtuu helposti,kunhan juuristo on hyväkuntoinen ja kasvusto terhakas. Lyhennä versoja siten, että kasviin jää vain muutamia kasvulehtiä pienten sirkkalehtien yläpuolelle. Jos yrtti on tuuhea, voit halkaista paakun kahteen osaan.

Istuta yrtti hiekkapitoiseen multaan, nosta valoisaan paikkaan ja kastele kohtuullisesti. Aloita lannoitus, kun kasvi on juurtunut ja siihen on tullut uutta kasvua. Lannoitukseen voi käyttää luomuviljelyyn sopivaa, täysin kasviperäistä Substral ThinkEco Tomaatti- ja yrttiravinnetta.

Vaihe 6: Sato

Yleensä yrteistä saa satoa nopeasti, sillä lähes kaikkia kannattaa latvoa eli lyhentää ylimpiä versoja tuuheutumisen edistämiseksi. Maittavan sadon lisäksi yrteistä saa helposti kauniin sisustuselementin ja ihanan tuoksun. Muista kastella yrttejä ja ravita niitä aika ajoin, niin saat kestävän yrttipuutarhan keittiösi iloksi.

Substral luonnonmukainen yleislannoite

Kasviperäistä voimaa yrteille

Täysin kasvisperäinen, luomuviljelyyn soveltuva yleislannoite kaikille ruukuissa, viljelylaatikoissa ja avomaalla kasvaville hyöty- ja koristekasveille.

Tuote sopii erinomaisesti käytettäväksi erilaisille kesäkukille, kuten pelargonioille, petunioille, samettikukille, orvokeille jne. niin parvekkeilla kuin puutarhassa. Lisäksi tuotetta voi käyttää sisäkasveille ja myös syötäville kasveille, kuten salaateille, retiiseille, porkkanoille, mansikoille ja yrteille.