Saniainen
Nephrolepis exaltataTropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota niiden monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Eri lajikkeille ominaisia piirteitä ovat enemmän tai vähemmän höyhenmäiset, vaalean- tai tummanvihreät, hopeanharmaat, punertavat tai moniväriset, heikot tai vahvemmat lehdet. Ne saattavat roikkua kaarella tai seistä pystyssä jäykkinä. Saniaisten moninaisesta suvusta onkin vaikea mainita yhtä muita mielenkiintoisempaa ja houkuttelevampaa lajiketta.
Kasvuolosuhteet
Kaikki saniaiset tarvitsevat valoisan varjopaikan, kohtuullisen lämpimän huoneilman. Valoisalla paikalla ja myös talvisin melko kylmä ympäristö suojassa vedolta ja lämpötilavaihteluilta on saniaisille hyväksi.
Kastelu ja lannoitus
Kasteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä vaikka mullan tulee olla hyvin kosteaa ei se saa kuitenkaan olla litimärkää. Suurin osa saniaisista onkin hyvä kastella kunnolla tasaisin väliajoin. Kastelussa tulee käyttää vain vähäkalkkista, huoneenlämpöistä vettä.
Saniaisille vakituinen lannoitus on tärkeää. Kasteluveteen voi lisätä 14 päivän välein Substral kasviravinnetta.
Hidaskasvuisia lajeja tulee lannoittaa vain 4 viikon välein.
Hyvä pitkäaikainen lannoitusmenetelmä ovat viherkasveille tarkoitetut Substral kasviravinnepuikot, joita annetaan puolet tavallisesta annoksesta kahden kuukauden välein.
Talvikuukausina lannoitus ei ole pakollista. Lannoittaa tulee enintään kerran kuukaudessa nestemäisellä lannoitteella.
Vinkkejä
Varsinkin talvikuukausina saniaiset tarvitsevat hyvin kosteaa ilmaa. Kaikki lajit eivät kestä suoraa suihkutusta, siksi on hyvä pitää huolta että ilma pysyy kosteana.
Suuria lämpötilavaihteluita tulee välttää.
Oikean kastelumäärän saa helposti asettamalla saniaisen ruukkuineen vatiin ja kaatamalla siihen vettä, kunnes veden pinta pysyy tasaisena eikä laske, jolloin multa ei enää ime sitä.