Rönsylilja

Rönsylilja

Chlorophytum

Helppohoitoinen ja nopeakasvuinen rönsylilja (tunnetaan myös nimellä viirulilja) on näyttävä ja rento viherkasvi, joka puhdistaa huoneilmaa. Se kasvattaa pitkiä, kapeita ja kaartuvia lehtiä sekä pitkiä versoja, joiden päihin syntyy pieniä, valkoisia kukkia tai suuri määrä poikaskasveja.

’Vittatum’-lajikkeella vihreän lehden keskiosa on valkoinen. ’Picturatum’-lajikkeessa keskiosa on keltainen ja ’Variegatum’-lajikkeessa lehden väritys on päinvastainen, eli keskijuova on vihreä ja reunat valkoiset tai kermanväriset.

Kasvuolosuhteet

Rönsylilja viihtyy parhaiten amppelissa tai kukkapylvään päällä, missä sillä on tilaa kasvaa. Se kasvaa n. 60cm korkeuteen tavallisessa huoneilmassa sekä hajavalossa.

Kastelu ja lannoitus

Rönsyliljan multa pidetään kunnolla kosteana keväästä syksyyn ja hieman kuivempana talvikauden ajan. Kuivumisen tunnistaa ruskeaksi muuttuvista lehden kärjistä, jotka eivät palaa tämän jälkeen enää vihreiksi. Tummuneet lehdenkärjet voivat olla merkki myös ahtaaksi käyneestä ruukusta.

Rönsyliljaa ravitaan kasviravinteilla keväästä syksyyn kahden viikon välein. Ravitseminen onnistuu mm. Substral Kasviravinnenesteellä sekä kasviravinnepuikoilla viherkasveille.

Vinkkejä

Nuoret poikaskasvit voidaan juurruttaa vedessä tai kylvömullassa lisäämistä varten. Juurrutuksen voi tehdä joko emokasvosta erottamisen jälkeen tai sitä ennen. Vedessä juurruttamisessa taimet istutetaan ruukkuihin sitten kun juuret ovat 2,5cm pituiset.

Substral suosittelee