Näin onnistut:

MULLANVAIHDON AIKA

Usein ajatellaan, että parhain hetki mullanvaihtoon on keväällä, kun kasvit heräilevät lepokaudeltaan. Multa kannattaa kuitenkin vaihtaa jo talvella, kun kasvi on levossa. Näin ravinteikas multa valmiina kasvin juuristolle ja saa kasvit versoamaan keväällä tehokkaasti, eikä kasvia tarvitse häiritä enää kasvukauden aikana.

Miksi mullanvaihto on tärkeää?

Mullanvaihdon tarpeesta kertoo erityisesti kituvan näköinen kasvi ja juuria täynnä oleva ruukku. Kasvin juuret kaipaavat lisää kasvutilaa, sillä ajan myötä multa maatuu ja tiivistyy ruukussa. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet, jolloin juuret kärsivät ja kasvi näivettyy. Jos juuret kuolevat, kasvikin kuolee. Myös kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua. Huonekasvien multa kannattaakin vaihtaa muutaman vuoden välein, jotta kasvualusta pysyy ravinteikkaana.

Huolehdi ilmavasta kasvualustasta

Kasvualusta kannattaa valita kasville ominaisten kosteus- ja multavuusvaatimusten, mutta myös oman hoitorytmin mukaan. Hyvä ja ilmava kasvualusta syntyy sekoittamalla multaan esimerkiksi ruukkusoraa, perliittiä, tai biohiiltä. Näin kasvualustassa yhdistyy mullan vettä ja ravinteita varastoiva ominaisuus sekä karkeampien ainesten ilmavuus, mikä on tärkeää juuriston hapensaannille.

Muista vaihtaa kaupasta kotiutuneiden kasvien mullat ja ruukut

Uusi kasvi kannattaa vaihtaa reilusti suurempaan ruukkuun kuin missä se myydään. Näin kasvilla on tilaa kasvaa ja kukoistaa. Samalla kasvi saa mullanvaihdon myötä kestävämmän kasvualustan, mihin se pääsee juurtumaan tukevasti. Uudessa ruukussa tulee olla pohjassa reiät, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee poistumaan ruukun sisältä. Ruukun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös ruukun materiaaliin. Lue tästä lisää vinkkejä ruukunvalintaan.

Tee mullanvaihto näin:

1. Paria päivää ennen mullanvaihtoa kastele kasvi perusteellisesti

Kopauta kevyesti ruukkua, jotta kasvi irtoaa paakkuineen ruukusta. Esikostuta myös uusi multa, jota laitat ruukkuun: desi kostutusvettä riittää litraan multaa.

2. Rapsuta juuripaakusta varovasti irtomulta

Poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta ja leikkaa kuolleet juuret pois. Varo hajottamasta juuripaakkua ja vahingoittamasta hentoja uusia juuria. Jos paakku on juurten peitossa, valitse halkaisijaltaan 2–3 cm isompi ruukku.

3. Juuret tarvitsevat myös happea

Lisää ilmavuutta salaojittamalla ruukun pohja karkealla soralla, kivillä tai ruukunsirpaleilla. Näin ylimääräinen kasteluvesi valuu pois kasvin juuristosta.

4. Lisää sorakerroksen päälle niin paksulti multaa, että kasvi asettuu suunnilleen entiselle korkeudelle

Sijoita kasvipaakku keskelle ruukkua ja lisää uutta multaa myös sen ympärille ja pinnalle. Jätä multapinta 1–2 cm ruukun reunoja alemmaksi. Tiivistä multaa varovasti.

5. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen

Anna kasvin toipua mullanvaihdosta viileässä, valoisassa paikassa viikon verran ja aloita sitten kastelu normaaliin tapaan.

6. Aloita kasvukauden lannoitus helmikuussa käyttämällä Substral kasviravinnetta

Muista, ettet lannoita kasvia liikaa. Noudattamalla annosteluohjeita varmistat kasvisi hyvinvoinnin ja terveen kasvun!

Helppoa ravitsemista puikoilla

Substral Kasviravinnepuikot viherkasveille ravitsevat ja antavat elinvoimaa kasveille tasaisesti kahden kuukauden ajan. Ravinnepuikot sisältävät yhdistelmän arvokkaita pääravinteita ja hivenravinteita, jotka lannoittavat kasveja ja takaavat lehtien syvän vihreän värin. Terve kasvi on myös puolustuskykyisempi tuholaisia ja tauteja vastaan.