Kasvien hoidon ABC

Elääkseen ja kukoistaakseen kasvit tarvitsevat vettä, aurinkoa, lämpöä ja ravinteita.

Vesi

Kuten ihmisetkin, kasvit tarvitsevat vettä sopivassa suhteessa. Toisille kasveille tekee hyvää välillä kuivahtaa ja toiset taas puolestaan vaativat tasaisen kosteuden voidakseen hyvin. Useimmat kasvit kestävät pienen kuivahtamisen, mutta kärsivät helposti liikakastelusta.

Yleensä suuret ja ohut lehtiset,  kukkivat ja auringossa viihtyvät kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin nahkealehtiset ja varjossa viihtyvät kasvit. Kasveille annetaan vettä useammin, kun lämpötila on korkea ja ilmankosteus alhainen ja vähemmän lämpötilan ollessa alhainen.

Kasveja kasteellaan joko suoraan multaan tai aluslautaselle. Altakasteluruukku varmistaa tasaisen vedensaannin.

Talvella kasveille tulisi suoda lepoaika. Kastelua ja lannoitusta vähennetään, koska monet kasvit kuluttavat vähemmän vettä talvisin.

Valo

Kasvit tarvitsevat auringon energiaa yhteyttämiseen.

Ennen kuin hankit uuden viherkasvit, ota selvää sen valontarpeesta. Riittävän valon saaminen on erittäin tärkeää kaikille huonekasveille, mutta toiset suorastaan rakastavat auringonpaahdetta ja toiset kukoistavat parhaiten varjon puolella. Liian vähäisestä valosta kielivät kasvien putoavat lehdet ja liian hento varsi. Liian voimakkaassa auringonpaahteessa lehdet saattavat käpristyä tai tulla laikukkaiksi.

Loppusyksystä ja talvella useimmat kasvit kärsivät valon puutteesta. Tällöin kasvien hyvinvointia kannattaa parantaa lisävalolla.

Puolivarjossa viihtyvät kasvit

Kukkivista kasveista puolivarjossa viihtyvät parhaiten tohvelikukka, morsiuskelloverenpisarahortensiaahkeraliisa ja atsalea.

Puolivarjossa viihtyviä viherkasveja ovat hienohelmarönsylilja, kirjovehka, huonearalia, limoviikuna, fiikus, murattianopinkieli, aaroninparta ja kultaköynnös.

Auringossa viihtyviä kasveja

Auringon valosta nauttivia kasveja ovat ihmeköynnös, kiinanruusu, posliinikukka, kärsimyskukka, tuoksuköynnös, pelargonia, kaktukset ja mehikasvit.

Kasvit, jotka eivät siedä auringonpaistetta

Auringonpaistetta eivät siedä hiussaniainenpesäraunioinen, etelänkissus, kirjovehka, nukkumatti ja peikonlehti.

Ravinteet

Kuten kaikki elävät organismit myös kasvit tarvitsevat ravinteita elääkseen. Juuret imevät mullasta saatavissa olevia ravinteita juurillaan. Ravinteet  nousevat lehtiin ja kukkiin ja tekevät kasveista reheviä ja elinvoimaisia.

Ruukkumullan ravinteet ehtyvät aikanaan, joten kasvit tarvitsevaan lisäravinteita. Ravinteiden avulla kasvit kasvavat nopeammin, näyttävät terveemmiltä ja kukkivat enemmän. Liiallinen lannoitus on haitaksi. Siksi onkin aina tärkeää noudattaa ravinteiden käytössä ohjeita.