Köynnösviikuna

Köynnösviikuna

Ficus pumila

Ficus lajin edustajista yli 800 tunnetaan huonekasveina. Niistä suosituimpia ovat suurilehtinen Kumipuu (Ficus elastica) ja siro Limoviikuna (Ficus benjamina,) jolla on pienet lehdet, pensasmainen kasvu ja vanhempana taipuvat, roikkuvat oksat.

Decora tyypin Ficus elastica on klassinen kumipuu, jolla on suuret, kiiltävät, vaaleanvihreät lehdet. On myös tyyppejä joilla on valkoinen tai keltaisenkirjava lehvästö.

Monet ficukset kasvavat ajan kanssa liian isoiksi sisätiloihin, ja niitä täytyy lyhentää.

Kasvuolosuhteet

Köynnösviikunat viihtyvät puolivarjoisassa ja vapaasti kasvaen. Suorassa auringonvalossa ne eivät viihdy. Vanhemmat kasvit pärjäävät kesän yli ulkonakin suojatulla, auringottomalla paikalla.

Talvella lämpötilan tulisi olla 16-18ºC, kirjavalehtisillä n. 20ºC.

Kastelu ja lannoitus

Kasvi on hyvä pitää ympärivuoden kosteana, mutta talvella kastelua voi vähentää.

Ficus elasticaa on hyvä pyyhkiä pölystä ajoittain kostealla pyyhkeellä ja suihkuttaa Substral lehtikiilto sprayllä.

Kasteluvettä voi kerran viikossa jatkaa Substral kasviravinteella. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi harventaa vain kahteen kertaan kuukaudessa.

Käteväksi pitkäaikaiseksi lannoitusmenetelmäksi suositellaan viherkasveille tarkoitettuja Substral kasviravinnepuikkoja kahden kuukauden välein vaihdettuna. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi puolittaa.

Vinkkejä

Lehtilaikut sekä lehtien putoaminen ja muu kellastuminen johtuvat usein hoitovirheistä, kuten ongelmista kasvupaikan suhteen. Esimerkiksi valonpuute, liika märkyys tai kuivuus sekä kylmä voivat aiheuttaa ym. oireita.

Monet viikunalajit reagoivat herkästi torjunta-aineille, joten ennen käytön aloittamista on hyvä ensin testata pienellä määrällä.

Substral suosittelee