Näin onnistut:
MULLANVAIHDON AIKA
Usein ajatellaan, että parhain hetki mullanvaihtoon on keväällä, kun kasvit heräilevät lepokaudeltaan. Multa kannattaa kuitenkin vaihtaa jo talvella, kun kasvi on levossa. Näin ravinteikas multa valmiina kasvin juuristolle ja saa kasvit versoamaan keväällä tehokkaasti, eikä kasvia tarvitse häiritä enää kasvukauden aikana.
Miksi mullanvaihto on tärkeää?
Mullanvaihdon tarpeesta kertoo erityisesti kituvan näköinen kasvi ja juuria täynnä oleva ruukku. Kasvin juuret kaipaavat lisää kasvutilaa, sillä ajan myötä multa maatuu ja tiivistyy ruukussa. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet, jolloin juuret kärsivät ja kasvi näivettyy. Jos juuret kuolevat, kasvikin kuolee. Myös kasteluvedestä ja lannoitteista kerääntyy multaan vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua. Huonekasvien multa kannattaakin vaihtaa muutaman vuoden välein, jotta kasvualusta pysyy ravinteikkaana.
Huolehdi ilmavasta kasvualustasta
Kasvualusta kannattaa valita kasville ominaisten kosteus- ja multavuusvaatimusten, mutta myös oman hoitorytmin mukaan. Hyvä ja ilmava kasvualusta syntyy sekoittamalla multaan esimerkiksi ruukkusoraa, perliittiä, tai biohiiltä. Näin kasvualustassa yhdistyy mullan vettä ja ravinteita varastoiva ominaisuus sekä karkeampien ainesten ilmavuus, mikä on tärkeää juuriston hapensaannille.
Muista vaihtaa kaupasta kotiutuneiden kasvien mullat ja ruukut
Uusi kasvi kannattaa vaihtaa reilusti suurempaan ruukkuun kuin missä se myydään. Näin kasvilla on tilaa kasvaa ja kukoistaa. Samalla kasvi saa mullanvaihdon myötä kestävämmän kasvualustan, mihin se pääsee juurtumaan tukevasti. Uudessa ruukussa tulee olla pohjassa reiät, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee poistumaan ruukun sisältä. Ruukun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös ruukun materiaaliin. Lue tästä lisää vinkkejä ruukunvalintaan.
Tee mullanvaihto näin:
1. Paria päivää ennen mullanvaihtoa kastele kasvi perusteellisesti
Kopauta kevyesti ruukkua, jotta kasvi irtoaa paakkuineen ruukusta. Esikostuta myös uusi multa, jota laitat ruukkuun: desi kostutusvettä riittää litraan multaa.
2. Rapsuta juuripaakusta varovasti irtomulta
Poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta ja leikkaa kuolleet juuret pois. Varo hajottamasta juuripaakkua ja vahingoittamasta hentoja uusia juuria. Jos paakku on juurten peitossa, valitse halkaisijaltaan 2–3 cm isompi ruukku.
3. Juuret tarvitsevat myös happea
Lisää ilmavuutta salaojittamalla ruukun pohja karkealla soralla, kivillä tai ruukunsirpaleilla. Näin ylimääräinen kasteluvesi valuu pois kasvin juuristosta.
4. Lisää sorakerroksen päälle niin paksulti multaa, että kasvi asettuu suunnilleen entiselle korkeudelle
Sijoita kasvipaakku keskelle ruukkua ja lisää uutta multaa myös sen ympärille ja pinnalle. Jätä multapinta 1–2 cm ruukun reunoja alemmaksi. Tiivistä multaa varovasti.
5. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen
Anna kasvin toipua mullanvaihdosta viileässä, valoisassa paikassa viikon verran ja aloita sitten kastelu normaaliin tapaan.
6. Aloita kasvukauden lannoitus helmikuussa käyttämällä Substral kasviravinnetta
Muista, ettet lannoita kasvia liikaa. Noudattamalla annosteluohjeita varmistat kasvisi hyvinvoinnin ja terveen kasvun!