Näin onnistut:
JOULUKUKKIEN HOITO
Amaryllis
Upea amaryllis eli ritarinkukka on epäilemättä joulun komein kukka. Mutta miten sitä tulisi hoitaa? Amaryllis on hyvin vähähoitoinen eikä aluksi välttämättä vaadi edes vettä. Kukintojen avautuessa säästeliäs kastelu on kuitenkin paikallaan. Anna vettä maltilla ja kastele vain multa, ei sipulia. Voit antaa kastelun yhteydessä myös lannoitetta parin viikon välein.
Vinkit:
- Amarylliksen kukintaa voi hidastaa siirtämällä kukkaa viileämpään, vaikkapa yöksi.
- Kukinnan päätyttyä leikkaa kukkavarsi pois ja nauti amarylliksesta huonekasvina.
- Kesällä amaryllis viihtyy myös ulkona ja sen sipulin voi istuttaa uudelleen ensi jouluksi, pienellä vaivalla saatkin amarylliksesta kerralla pitkäaikaisen joulukukan!
- Kokeile amaryllistä myös leikkokukkana! Leikkaa kukkavarret maljakkoon ja sido tyveen kumilenkki, jottei ontto varsi aukea vedessä. Kukkaloisto kestää pidempään, kun aina veden vaihdon yhteydessä leikkaat uudet imupinnat.
Joulutähti
Joulutähti on joulun klassikkokukka, joka kestää pitkään hyvällä hoidolla. Kolmen nyrkkisäännön avulla nautit joulutähden loistosta koko juhlasesongin ajan:
- Paljon valoa. Meksikosta kotoisin oleva joulutähti pitää valosta, joten valitse sille mahdollisimman valoisa paikka myös kotona.
- Ihanaa lämpöä. Joulutähti viihtyy lämpimässä ja on herkkä kylmyydelle. Varo siis vetoa, mutta vältä lämpöpatterin läheisyyttä. Pakkaa myös lahjaksi vietävät joulutähdet hyvin, jos kuljetat niitä ulkona.
- Malttia kasteluun. Joulutähteä kastellaan tasaisesti, mutta vähän kerrallaan. Pintamulta saa kuivahtaa ennen uutta kastelua.
Joulutähti tuo iloa vielä juhlapyhien jälkeenkin. Sitä voi kasvattaa kotona viherkasvina ja kesän ajaksi sen voi nostaa myös ulos!
Hyasintti
Perinteikäs hyasintti tuo kotiin nopeasti joulun tunnelmaa, lämpimässä se voi avautua täyteen kukkaansa jo parissa päivässä! Kukintaa saat pidennettyä viemällä kukan yöksi viileään. Hyasintti on yksi helppohoitoisimmista joulukukistamme, sillä se viihtyy kaikenlaisissa valo-olosuhteissa ja tarvitsee vain vähän vettä. Kastele siis varovasti, ettei kukkavarsi kasva liikaa. Pitkiksi venähtäneet varret kannattaa leikata ja asetella maljakkoon niukkaan ja kylmään veteen.
Vinkki: Kukinnan jälkeen hyasintin sipuli kannattaa kuivata ja istuttaa ulos syksyn tullen.
Jouluruusu
Etsitkö hillittyä ja eleganttia joulukukkaa, joka sopii jokaiseen kotiin ja tyyliin? Jouluruusu on kasvattanut suosiotaan uudelleen viime vuosien aikana ja se on helppohoitoisempi kuin uskotkaan. Näillä nikseillä onnistut:
1. Kastele tasaisesti. Anna kukalle vettä pari kertaa viikossa ja kaada aluslautaselle kerääntynyt ylimääräinen vesi aina pois. Sisäkukkana jouluruusu ei lannoitetta kaipaa.
2. Valitse paikka oikein. Jouluruusu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä, vaikka nykylajikkeet menestyvät hyvin sisätiloissakin. Kokeile esimerkiksi lasitettua parveketta tai terassia, kunhan kukka on pakkaselta suojassa.
3. Pakkasten jälkeen voit istuttaa jouluruusun ulos tai siirtää vaikkapa kellariin odottelemaan kevätistutusta.
Muista: jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen. Sijoita se siis kotona lasten ja lemmikkien ulottumattomiin!