Pioni

Pioni

Paeonia

Pioni, tuo kukkien kuningatar, on mainettaan helpompi eikä vaadi poppaskonsteja komeaan kukintaan.

Kuolanpioni

Pionien kukinnan korkkaa kesäisin yleensä kuolanpioni. Sillä on yksinkertainen kukka ja se menestyy hyvin koko Suomessa, onhan se levinnyt aina Siperiaankin saakka. Kuolanpionista kasvaa ajan kuluessa komea, pehkomainen ja vankka kasvusto, jota ei tarvitse tukea. Turhaan ei siis tätä pionilajia kutsuta helppohoitoiseksi.

Jos olet aikeissa istuttaa kuolanpionin omaan puutarhaan, valitse sille aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Kuolanpioni kestää hyvin talvea ja sille kelpaa ihan tavallinen puutarhamaa, toki vettäläpäisevä sellainen.

Kiinanpioni

Tiesitkö, että erilaisia pionilajikkeita on olemassa tuhansia? Yksi suosituimmista pionilajeistamme on kiinapioni eli jalopioni, josta on vielä monta sataa erilaista lajiketta. Yksi rakastetuimmista kiinanpionilajikkeistamme on Sarah Bernhardt. Sillä on isot ja komeat kerrotut kukat, joita kannattaa käydä nuuhkaisemassa – ne tuoksuvat ihanilta! Saatat ehkä muistaa tämän mummolan pihalta?

Lajike kukkii kesä-heinäkuussa ja viihtyy parhaiten muiden kiinanpionien tapaan aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Jos haluat ihastella kaunokaista maljakossa, älä ota liian monta kukkaa samasta kasvista. Se saattaa häiritä ensi vuoden kukintaa!

Kasvuolosuhteet

Valitse aurinkoinen kasvupaikka, pieni varjo keskipäivän paahteella ei kuitenkaan ole pahitteeksi. Jos istutat useamman pionin, suositeltu istutusväli on noin puolimetriä.

Siivoa keväisin pionin kasvualue rikkakasveista. Syksyllä varmista, että juurakon päällä on edelleen maata.

Kastelu ja lannoitus

Normaali puutarhamulta on paras kasvualusta pionille, mutta pieni happamuuskaan ei haittaa. Jos istutat pionin savimaalle, suosi kohopenkkiä.

Pioni ei yleensä vaadi kastelua. Jos alkukesälle tai -syksylle kuitenkin sattuu kuivempi kausi, sitä voit kastella pionia muutaman kerran varmistaaksesi kukinnan. Varmista, että kasteluvesi ei pääse kuitenkaan seisomaan, sillä se mädättää juuret.

Lannoita pionin kasvualusta istutuksen yhteydessä. Sen jälkeen lannoituksen voikin unohtaa muutamaksi vuodeksi. Kun istutuksen jälkeen on lannoituksen aika, anna keväällä pionille typpipitoista moniravinnelannoitetta ja levitä ravinne noin puolen metrin säteelle tyvestä.

Vinkkejä

Muista tukea kerrannaiskukkaiset pionit, sillä komeat kukat ovat painavia!

Pionin siirtäminen

Pionit viihtyvät samassa paikassa vuosikymmeniä, mutta joskus on pakko ottaa kukka kainaloon ja siirtää se uuteen kotiin. Tästä voi seurata kapina ja seuraavaa kukintaa saatat joutua odottelemaan useammankin vuoden. Siirto ei kuitenkaan ole mahdottomuus, kokeile näitä niksejä:

Pionia ei kannata jakaa siirron yhteydessä, mutta joskus iäkkäälle pionille se voi tehdä terääkin.

Siirtoajaksi suositellaan syksyä, mutta myös varhaisella keväällä on kannattajansa. Jos aiot jakaa pionin samalla, tee koko operaatio mieluiten elo-syyskuussa.

Muista, pionilla on syvät juuret. Varaudu siis lapiotöihin! Istuta pioni takaisin mielellään samaan syvyyteen.