Substral kasviravinteet sopivat myös vesiviljelyyn
Vesiviljely eli hydroviljely on siisti tapa kasvattaa kasveja. Siinä multa on korvattu jollakin muulla väliaineella tai se on kokonaan jätetty pois. Väliainetta käytetään yleensä tukemaan kasvia. Vesiviljelyä käytetään puutarhataloudessa, mutta sitä voi käyttää myös huonekasvien viljelyssä. Vesiviljely jaetaan passiiviseen ja aktiiviseen vesiviljelyyn. Passiivisessa vesiviljelyssä vesi seisoo paikallaan astiassa, kuten esimerkiksi huonekasvien altakasteluruukuissa. Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää pumpun avulla.
Huonekasvien vesiviljely
Huonekasvien kohdalla vesiviljely tarkoittaa yleensä sitä, että kasvit istutetaan mullan sijasta esimerkiksi kevytsoraan tai geelirakeisiin. Kevytsora on puhdasta ja hygienistä. Siinä ei bakteerit ja tuholaiset mielellään viihdy. Soraa on kuitenkin huuhdeltava huolellisesti, sillä rakeiden pinta pölyttyy ajan kuluessa.
Vesiviljely voi olla ratkaisu allergikon kasviongelmiin, sillä homeitiöt ja loiseläimet eivät viihdy kevytsorassa tai geelipalleroissa. Vesilasissa juurrutettuja pistokkaita on helppo laittaa kasvamaan altakasteluruukkuun. Jo olemassa olevia kasveja voi myös istuttaa vesiviljelyruukkuun. Ennen istuttamista kasvin juuret tulee pestä puhtaaksi mullasta. Ruukku täytetään kevytsoralla ja puhdasjuurinen kasvi istutetaan soraan. Istutusruukkuina käytetään nimenomaan vesiviljelyyn soveltuvia vesiviljelyruukkuja.
Vesiviljelyyn soveltuvia viherkasveja:
- juoru
- jukka
- kissus
- kirjovehka
- köynnösvehka
- muratti
- peikonlehti
- erilaiset nukkumaijat
- amatsoninlilja
- timanttiananas
- kentianpalmu
- muorinkukat
- piileat
- anopinkielet
- erilaiset palmut ja palmuvehkat
Kukkivista kukista vesiviljelyyn sopivia ovat:
- ahkeraliisa
- huiskuananas
- posliinikukka
- saintpaulia
- viirivehka